Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyugdíjkiegészítés helyett idén karácsonykor vakcina-regisztrációt kapnak az idősek

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon 5047 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus fertőzöttek száma, valamint 162-en hunytak el. Ezzel 276 247 főre nőtt a betegek száma, a halálozás pedig  6784 főre emelkedett. A gyógyultak száma is növekszik, 79 769 ember esett át a víruson, így jelenleg 189 694 aktív fertőzött van Magyarországon, derül ki a hivatalos kormányzati oldal összefoglalójából.  Kérdés, hogy a karácsonyi szezonban mennyivel emelkedik tovább a létszám.

A kormány ugyanis a mai naptól felfüggesztette az idősek vásárlási sávját. Az intézkedést a hazai kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács kezdeményezte.  Az idősáv visszavonására szerintük azért van szükség, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A kormányzati oldal közleménye arra figyelmeztet, hogy a vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése, az időseket pedig kérik ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz.

A nyugdíjasok számára a kormány egy másik fontos intézkedéssel is szolgál

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalán jelentette be, hogy több mint 2 millió nyugdíjasnak küldenek ki postai úton regisztrációs űrlapot a koronavírus elleni védőoltáshoz. A levél tartalmazza Müller Cecília  tiszti főorvos  közleményét is. Az oltás ingyenes és önkéntes úton történik majd, az államtitkár pedig arra biztat mindenkit, hogy regisztráljanak. A 444 szerint továbbra se világos mi a kormány célja az előzetes regisztrációval, vagy hogy szükséges e egyáltalán regisztrálni ha valaki oltást szeretne.

Harminckettőre emelkedett a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozók száma

Svéd Tamás a Magyar Orvosi Kamara titkára a Napi Témának adott csütörtöki interjújában közölte kétségbeejtő létszámot. Úgy fogalmazott, az egészségügyben dolgozók mindig is nagyobb kockázatot vállaltak, most pedig a frontvonalon kell harcolniuk a vírus ellen, ami miatt különösen nagy veszélynek vannak kitéve. A tavaszi hullámhoz képest azonban most felkészültebbek a kórházak. Dr. Svéd szerint az első hullámban az egészségügyben dolgozók tízszer nagyobb valószínűséggel kapták el a vírust mint az átlagos polgárok, majd a második hullában ez nagyjából háromszoros valószínűségre csökkent. Nem egyenletes azonban a tesztkapacitás, ami komoly gondokat okozhat. A folyamatos tesztelésre azért is van szükség, mert az egészségügyben nemcsak a betegektől kaphatják el a vírust, de a dolgozók egymást is megfertőzhetik.  

Hogyan ápoljuk otthon a covidos beteget?

Dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályának klinikai főorvosa videóban magyarázta el hogyan ápoljuk otthon a koronavírussal fertőzött családtagjainkat. Kihangsúlyozta, hogy lázat csak 38 fok fölött szabad csillapítani, hiszen önmagában ez egy védekező mechanizmusa a szervezetnek a kórokozók ellen. A főorvos paracetamol és metamizol tartalmú gyógyszerek , valamint  C és D vitaminok szedését ajánlotta a betegeknek.

A fertőzött elkülönítése egy háztartásban komoly gondokat okozhat, azonban a lehetséges életterek közül a hálószobára és fürdőszobára kell ügyelni az orvos szerint.  Alvás közben nem használunk maszkot ezért lehetőleg ez ne történjen a beteggel egy légtérben, valamint a tisztálkodó helyiségeknél fokozottan kell fertőtleníteni. Ha fertőzést tapasztalunk először háziorvossal kell felvenni a kapcsolatot, akivel az egész betegség alatt fontos a rendszeres és kiegyensúlyozott kommunikáció. Mentőre akkor van szükség, ha a betegnél neurológiai tünetek, alacsony vérnyomás csillapíthatatlan láz, vagy egyéb súlyos tünet lép fel. A koronavírus gyakori panasza a fáradékonyság.

A főorvos azt tanácsolta a fertőzötteknek, hogy ha tehetik minél többet próbáljanak hason fekve aludni. Ez tehermentesíti a tüdőt, az  alul lévő tüdőterületek pedig képesek lesznek több vért szállítani. Dr. Jáksó Krisztián szerint az elmúlt hónapok legnagyobb tapasztalata, hogy ha valami, akkor ez hatásos a betegek kezelésében.

 

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba