Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggesztik az idősek vásárlási sávját – koronavírus-összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon újabb 6197 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 271 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 171 beteg, ezzel az áldozatok száma 6622 főre emelkedett, de a gyógyultak száma is nő, összesen 78 700 fő épült fel a fertőzésből. Az aktív fertőzöttek száma 185 878, jelenleg 7841 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen, derül ki a hivatalos kormányzati oldal reggeli összefoglalójából.

Holnaptól felfüggesztik az idősek vásárlási sávját

Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban is: a kormány ugyanis a kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára felfüggeszti a vásárlási sávot. Az indokolás szerint a rendeletre azért van szükség, hogy elkerüljék a karácsonyi bevásárlások miatt kialakuló tumultust az üzletekben.

Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy a vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése, az idősebb lakosságot pedig arra kérik: ha tehetik, inkább kérjenek segítséget hozzátartozóiktól a bevásárláshoz és ha mégis személyesen mennének vásárolni, kerüljék a zsúfolt helyiségeket.

Az oroszok és a britek kombinálnák a vakcinájukat

Közös kutatásba fog a brit-svéd gyógyszergyár AstraZeneca az orosz Gamaleja Intézettel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) és az R-Pharm gyógyszergyárral annak érdekében, hogy saját, az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcináját kombinálja a Szputnyi V oltóanyagával, írja a HVG.

A kutatásokban 18 évnél idősebb önkénteseket vonnak majd be, a cég pedig reméli, hogy a tudományos együttműködésnek nagy jelentősége lesz abban is, hogy a védőoltások a készítmények széles portfóliójának köszönhetően a jövőben könnyebben hozzáférhetők legyenek. A kutatások még idén megkezdődnek.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt nyilatkozta: bár az orosz vakcina ellen „külföldről finanszírozott lejáratókampány” folyik, a gyakorlat eddig azt bizonyítja, hogy hatékony és biztonságos. Az anyaggal már a felső hadvezetés tagjait is beoltották, illetve idén az orosz fegyveres erők 100 ezer tagja kapja még meg a védőoltást.

A Pfizer oltóanyaga viszont csak a jövő év végére lesz kész

A Sanofi francia gyógyszeripari vállalat és a GlaxoSmithKline (GSK) brit székhelyű multinacionális gyógyszeripari cég a mai napon bejelentette, hogy a koronavírus ellen vakcinájuk csak 2021 végére lesz kész, miután az első klinikai tesztek eredményei nem közelítik meg a reméltet, írja az MTI.

A vakcina tesztelésének harmadik fázisa, vagyis a tömeges tesztelés a hónapban kezdődött meg, ám az eredmények várakozáson alulinak bizonyultak. Bár a 18 és 49 év közötti korosztályban az immunreakció „megegyezik azon betegek reakciójával, akiknél nem jelentkezett a Covid-19-fertőzés”, az idősebb korosztályban nem kielégítő az immunválasz – hangsúlyozták a gyártók.

A laboratóriumok ezért az antigén-koncentráció tökéletesítésére törekednek annak érdekében, hogy az idősebb korosztályban kielégítőbb legyen az immunreakció.

Egy milánói kisfiú tavaly decemberi mintájában koronavírusra utaló bizonyítékot találtak

A kanadai és olasz tudósok 2019 szeptembere és 2020 februárja között 39 pácienstől vett garatmintát elemeztek, közülük egy négyéves fiú mintája pozitívnak mutatkozott, adta hírül az MTI. Az információk szerint a kisfiú korábban nem utazott sehová, 2019. november 12-én köhögött és náthás volt, a mintát pedig december 5-én, két héttel a tünetek jelentkezése után vettek tőle, hogy megállapítsák, kanyarója van-e.

Ezek alapján az információk, valamint más bizonyítékok alapján 2019 késő őszére helyezhető át a koronavírus európai terjedésének kezdete. A felfedezés járványügyi szempontból azért fontos, mert bővíti a szakértők tudását a fertőzés útjáról és időbeli terjedéséről: a covid észrevétlen terjedése Észak-Olaszországban ha csak részben is, de magyarázatot adhat a koronavírus gyors terjedésére és pusztító hatására Lombardiában.

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt