Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csehország 2038-ra felszámolná a szénkitermelését

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csehország szénügyi bizottsága úgy határozott, hogy 2038-ra felszámolnák az ország szénkitermelését. Cseh környezetvédelmi csoportok viszont a 2033-as évet célozták volna meg, ezért tiltakozásukat kifejezve elhagyták a tárgyalótermet.

A szénkitermelés felszámolását ugyan Németország is 2038-ra célozta meg, de cseh hatóságok által rendelt tanulmányok szerint már 2030-ra is kivezethető lenne az ország gazdaságból a szén.

Erre hívták fel a figyelmet azok a tiltakozó környezetvédelmi csoportok is, akik résztvettek a tárgyalásokon, és akik szerint a 2038-as dátum „abszurd” és „túl késő”. Ők maguk egy olyan javaslatot dolgoztak ki, ami alapján már 2033-ra kivezethető lenne a szénenergia.

A bizottság döntése azonban még nem kötelező érvényű jogilag, a cseh kormánytagoknak pedig megoszlanak róla a véleményei. Karel Havlíček, a szénügyi bizottság társelnöke és az ország ipari, kereskedelmi és közlekedési minisztere támogatja a döntést, kompromisszumos megoldásnak tartja a 2038-as célt, mivel az szerinte megfelel az EU-s elvárásoknak és az ország anyagi kapacitásainak is.

A kompromisszumosnak nevezett megoldással nem értenek egyet a környezetvédő szervezetek. Jiri Koželouh, a Friends of the Earth csehországi szóvívője szerint „a 2038-as kivezetést kompromisszumként adják el, de a valósággal nem lehet kompromisszumot kötni”.  Richard Brabec, a bizottság másik társelnöke és az ország környezetvédelmi minisztere szintén ellenzi a döntést, a környezetvédelmi NGO-kkal egyetértésben.

Az NGO-kat, kormánytagokat és energiacégeket is magába foglaló szénügyi bizottság viszont egyetértett abban, hogy a szénenergia kivezetése elkerülhetetlen.

A ČEZ energiaipari cég sem kifogásolta a 2038-as célt, mert szerintük a széniparnak amúgyis leáldozott.

Jelenleg Csehország áramellátásának 40%-át biztosítják szénerőművek. Azonban a jövőben arra számítanak, hogy megújulókkal és atomenergiával kiváltható lesz a szénenergia, 2036-ra pedig új atomblokkot terveznek építeni a dukovany-i atomerőműnél. Egy cseh NGO szerint pusztán megújuló-energiával is kiváltható lenne az ország szénenergiája, amennyiben más EU-s országokhoz képest hasonló mértékben költenének azokra.