Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hetvenes évek óta nem volt akkora hallgatói sztrájk Angliában, mint most

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mintegy húsz hallgatói lakósztrájk zajlik épp, vagy kezdődik hamarosan Nagy-Britanniában, olyan egyetemeken, mint az oxfordi vagy a sussexi, de felkészül a Goldsmith, a University of London, az edinburgh-i és a cambridge-i egyetem is.

A hallgatók megelégelték a Bérlői Sztrájk (Rent Strike) nevű szervezet képviselői szerint, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett lezárások, kollégium-kiürítések és a személyes jelenlétre épülő, minőségi oktatás hiánya mellett sokszor ugyanazt a pénzt kell fizetniük.

A múlt hónapban az egyik ilyen lakósztrájk a Manchesteri Egyetemen sikert is aratott, az intézménynek 30 százalékkal kellett csökkentenie a lakbért a saját lakóhelyiségeiben.

Az akció sikeressége a szervezettségen áll vagy bukik: a hallgatók (legtöbbjük elsőéves) koordinálják akcióikat az intézmények között, hogy a maximális hatást érjék el. Azoknak a száma, akik már elkötelezték magukat a bérleti díjak fizetésének beszüntetése mellett az elmúlt hetekben megtriplázódott, így januártól 600 hallgató lakbére kerül ki a brit egyetemek költségvetéséből, ha nem lesz megállapodás.


Ellie Concannon, a Sussexi Bérlők Szakszervezetétől például a Guardian-nek úgy nyilatkozott, hogy 24 óra alatt sikerült 198 hallgatóval bővíteniük a sztrájkolók körét.

„Egyre kétségbeesettebbek a hallgatók, mivel a karácsonyi időszakban a pénzügyi helyzet elég szűkös.”

– mondta el a helyzetről Concannon.

A Hallgatók Országos Szervezete (National Union of Students – NUS) egy kutatásában kimutatta, hogy a 2018-ben a diákhitelek mintegy 73 százaléka ment lakhatásra a tanulmányok alatt, ez az arány 2012-ben még csak 58 százalék volt. Az egyetemek összesen mintegy kétmilliárd fontot (mintegy nyolcszáz milliárd magyar forint) kerestek a lakóhelyiségek kiadásával hallgatóknak.

(The Guardian)