Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

35 ország több mint 400 politikusa nyílt levélben tiltakozik az Amazon ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Mérce korábban már beszámolt az Amazon elleni globális tüntetés hullámról, aminek során világszerte több ezren tiltakoznak a monopolvállalat dolgozóival szemben tanúsított embertelen bánásmódja, a környezetet károsító tevékenysége, illetve adófizetést megkerülő gyakorlata ellen. Több mint 50 szervezetet 15 országban fogott bele különböző protest akciókba, amelynek egyetlen üzenete volt: fizessen az Amazon.  A dolgozók, szakszervezetek és aktivisták ügye mellé immár több mint 400 politikus is csatlakozott nyílt levelükben.

Az Amazon vezérigazgatójának, Jeff Bezosnak címzett levélben képviselők, egykori pártelnökök és alelnökök utasítják a multinacionális vállalatot, hogy annak dolgozói és a bolygónk érdekében változtasson munkakörülményein és prioritásain.

Az aláírók ígéretet tettek, hogy törvényhozói kompetenciájukat felhasználva készek lépéseket tenni a #FizessenAzAmazon kampány segítésére.

A levél kitér a dolgozók által vállalt egészségügyi kockázatokra melyeket az Amazon embertelen munkakörülményei során szenvednek el. Az aláírók sürgetik a cég környezetkárosító tevékenységének beszüntetését, ugyanis a vállalat karbonlábnyoma nagyobb mint a világ országainak kétharmadáé. Végezetül a levél az országok demokráciájában okozott károkat említi. A vállalat sorozatos adókerülése, monopol magatartása, amellyel kisvállalkozások sorát tette tönkre, és az internetes vásárlás során adatokat gyűjtő weboldaluk számos problémát okozott világszerte. 

„Az egész világ tudja, hogy az Amazon képes megfizetni a dolgozóit, az általa okozott környezeti károkat és a rá kiszabott adókat. Azonban ismét csak hárítjátok és elutasítjátok az adósságotokat a dolgozók, a közösségek és a bolygónk felé.”

Casper Gelderblom a kampány koordinátora kihangsúlyozta, hogy a levéllel olyan képviselők sora csatlakozott az akcióhoz, akik nemcsak követeléseiket, de azok súlyát is megnövelték, melyeket készek végigvinni az országok kongresszusain, partalemtjein és egyéb törvényhozó fórumain. „Az üzenetünk Jeff Bezos fülében hogy kell csengjen: a változás közeledik. Ha pedig ez nem lenne elég megígérjük, ez még csak a kezdet.”

A Progressive International és UNI Global Union közös szervezésével létrejött nyílt levelet eddig több mint 400 képviselő írta alá 35 országból, közük Ilhan Omar és Rashida Tlaib az USA kongresszusából, Jeremy Corbyn a brit munkáspárt egykori elnöke, valamint Heidi Hautala az Európai Parlament alelnöke. Csak Íroszágban 59 parlamenti képviselő állt ki a mozgalom mellett, Franciaországban pedig a baloldali radikális párt, a Lázadó Franciaország (La France Insoumise) vezetője Jean-Luc Mélenchon is szerepel az aláírók között.

Az UNI Global több mint 20 millió dolgozót számlál 150 országban. A szervezet célja a munkajogvédelem és a dolgozók érdekképviselete. A Progressive International egy nemzetközi szervezet, melynek célja különböző, progresszív civil közösségek mobilizálása és organizálása.

Nem ez az első eset, hogy az Amazon ellen tiltakozási akció indult. A Mérce több alkalommal számolt be az elmúlt években szervezett sztrájkokról és tüntetésekről melyek az óriáscég munkavállalóival szembeni kizsákmányolását sérelmezték.

A koronavírus-járvány alatt az Amazon dolgozóinak nem adatott meg a home office kényelme, ezért több helyen tiltakozások robbantak ki a munkások biztonságos munkahelyhez való jogaiért, melyre a cég kirúgásokkal felelt. Az érdekképviselet és a szakszervezetiség teljes hiánya csak tovább fokozza a munkások kiszolgáltatottságát. Ráadásul a hetekben megjelent hírek szerint a mamutvállalat a Pinkerton nevű biztonsági céget bízta meg, hogy kémkedjen raktári dolgozói, valamint szakszervezeti és környezetvédelmi aktivisták után.

A jelenlegi összehangolt, több országban zajló tiltakozási hullám új szintet jelent a munkavállalói jogok kiharcolásában. A mozgalom pedig a képviselők kiállásával  komoly intézményi hátteret nyert magának.