Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: Szájer tette nem fér bele a politikai közösségünk értékrendjébe

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gyors telefonos interjút készített a Magyar Nemzet Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyből kiderült, hogy Szájer József kilépett a Fideszből. A kormányfő szerint ugyan megbecsülik egykori EP-képviselőjük harminc éves szolgálatát, de amit tett, az a kormányfő szerint nem fér bele a politikai közösségük értékrendjébe, „cselekedete nem elfogadható”. Orbán szerint továbbá Szájer „a történtek után az egyetlen helyes döntést hozta”, amikor bocsánatot kért, lemondott európai parlamenti mandátumáról és kilépett a pártból.

Szájer Józsefről tegnap derült ki, hogy az ereszcsatornán menekült, amikor egy illegálisan megtartott meleg bulit feloszlatott a rendőrség Brüsszelben. A Szájer-ügy a belga sajtóban szivárgott ki. Szájer a hírek előtt nem sokkal, vasárnap váratlanul lemondott, akkor még azt állította, hogy „hosszas gondolkodás” után döntött így.

Orbán Viktor véleménye igencsak egybecseng Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szavaival, aki szinte ugyanúgy fogalmazott a Szájer-üggyel kapcsolatban, mint a miniszterelnök. Szerinte „Szájer József a történteket követően helyes döntést hozott akkor, amikor lemondott a EP-képviselői tisztségéról. Az a határozott véleményem, hogy az egyedül helyes döntést hozta, tudomásul vettük a döntését”.

Orbánnál és Deutschnál megbocsátóbban fogalmazott Hidvéghi Balázs, szintén fideszes EP-képviselő, aki szerint Szájer „esendő ember, az vesse rá az első követ, aki bűntelen”.

Az ellenzéki nyilatkozatok elsősorban a kormány képmutatását kérték számon, illetve a Borkai-ügyhöz hasonlították Szájer esetét, tehát nagyrészt egyetértettek abban Orbánnal, hogy Szájer „cselekedete nem elfogadható”.

Címlapkép: Dominique HOMMEL/EP