Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Bíróságra viszi Hollandia a lengyel jogállamiság ügyét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Határozatot fogadott ma el a holland képviselőház arról hogy az ország hivatalosan is panaszt emeljen Lengyelország kormánya ellen az Európai Bíróságon az „európai jogállami normák megsértése miatt.”

A szöveg , amiről a lengyel Onet hírportál is beszámolt, arra kötelezi Mark Rutte kormányát, hogy az EU alapszerződésének 259. cikkelye szerinti panasszal forduljon Strasbourghoz, hogy az vizsgálja ki a jogállamiság helyzetét a kelet-európai tagállamban.

Az elfogadott holland határozat szerint, amelyet az igazságügyminiszter terjesztett be, az, hogy a nők, szexuális kisebbségek jogai, a bírói függetlenség helyzete milyen állapotba került Lengyelországban, „aláássa az Európai Unió alapértékeit, megsértette a lengyel kormány uniós szerződésekben vállalt kötelezettségeit”.

A holland parlament az összes többi EU-tagállamot is arra hívta fel, csatlakozzanak a Varsó ellen indított perhez.

A fejleményre élesen reagált a lengyel kormány is. Sebastian Kaleta lengyel külügyminiszter-helyettes politikai támadásnak nevezte, és elítélte a holland képviselőház által elfogadott határozatot. Hangsúlyozta, Lengyelország „nem hagyja magát megfélemlíteni.

„ha pedig más országok is úgy döntenek, hogy jogi vitát kívánnak folytatni Lengyelországgal, sok érvünk van […] Be tudjuk bizonyítani, hogy a bírák választása Németországban vagy Spanyolországban egyértelműen átpolitizált.”

A döntés érdekessége, hogy az csupán Lengyelország jogsértéseivel szemben született meg Hollandiában, amelynek zöld-liberális kormánya annak egyik legfőbb követelője is volt, miközben Magyarországgal szemben ilyen határozattal nem kívánják az új, jogállamisági kritérium-vizsgálatot egyelőre felváltani.

A jogállamisági feltétel korábbi, képviselőházi vitájában például maga Orbán volt a fő téma. Geert Wilders, a magyar kormánnyal közeli viszonyt ápoló szélsőjobboldali képviselő azt szegezte oda Mark Rutte kormányfőnek, „szeretné ő, ha csak fele annyira bátor ember lenne, mint Orbán Viktor!”

Amire Rutte felindultan csak annyit válaszolt:

„Valóban? Korlátozzam én is a melegjogokat, a sajtószabadságot Hollandiában és akadályozzam meg, hogy az Önéhez hasonló kispártok egyenlő esélyekkel induljanak el a választáson? Örülök, hogy nem vagyok olyan, mint Orbán, Orbán szörnyű.”

A kormányfő a vita folyamán is leszögezte, Hollandia minden uniós fórumon „hajthatatlan lesz” a lengyel és magyar jogállamiság kérdésében. A magyar származású, holland munkapárti EP-képviselő, Kati Piri szerint azonban Ruttéék így is „kesztyűs kézzel” bánnak Orbánnal, szerinte „immár 10 éve próbáljuk a helyes útra téríteni a magyar és lengyel kormányokat, akik mindig kibújnak ez alól.” – közölte a képviselő.

A jogállamisági kritérium miatt Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hivatalosan bejelentette, meg fogják vétózni az EU új, hétéves költségvetését és a járvány-válság kezelésére kialakító „Új Generáció” alap elfogadását is, ha a minősített többséget igénylő kritérium átmegy az Európai Tanácson.

Az EU-s miniszterek legközelebb csütörtökön egyeztetnek a kérdésről videókonferencián, de december 10-11-én a kormányfők személyesen ülnek össze és döntenek a kérdésben Brüsszelben.