Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalos: Orbán Viktor megvétózza az uniós költségvetést és koronavírus helyreállítási alapot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

„Éppen most informáltak a legújabb fejleményekről az MFF/NGEU-csomag (a többéves pénzügyi keret és a „Next Generation EU” helyreállítási eszköz) végrehajtásának helyzetét illetően” – írta Orbán Viktor.

Levelében a miniszterelnök megerősítette, hogy a „semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről” elvvel összhangban Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.

Havasi Bertalan emlékeztetett: Orbán Viktor már korábban is felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával. Magyarország számára alapvetőek a közös értékek, beleértve a jogállamiságot, ezek érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük, akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.

Ahogy arra 444.hu emlékeztetett, a tagállamok uniós nagykövetei hétfőn, EU-s ügyekért felelő miniszterei pedig kedden ülnek össze, hogy tárgyaljanak a költségverésről, bár magára a formális döntésre majd a december 10-11-i állam- és kormányfői csúcson kerülne sor.

Frissítés 16:00 – A tagállami nagykövetek minősített többsége rábólintott az uniós források jogállami feltételekhez kötését. A Brüsszelben összegyűlt tagállami képviselők többsége rábólintott arra, hogy a források nem megfelelő, jogállamisági kritériumokat sértő elköltése esetén felfüggesszék a pénzek folyósítását egyes tagállamoknak. A mai szavazás nem ügydöntő, de mutatja, hogy milyen szavazatarányokra számíthatunk a holnapi miniszteri tanácskozáson.

A tagállamok vezetői július közepén, maratoni tárgyalássorozat végén hozták tető alá az 1074 milliárd eurós közös költségvetés és 750 milliárd eurós koronavírus mentőcsomag részleteit. Ez az elvi megállapodás még csak említés szintjén foglalkozott a jogállamisági feltételrendszerrel, ám az uniós polgárok által közvetlenül választott Európai Parlament 4 fő frakciójának nyomására, ezek a részletek is tisztázódtak, az EP szintén vétóval fenyegetett ennek hiányában.

Mint ahogy arról a Mérce is beszámolt, az Unió alapokmányaiban lefektetett jogköreivel élve az uniós intézmények megállapodtak, hogy a konkrétan hogyan is működjön a jogállamisági feltételrendszer az uniós források elosztásánál.

Orbán Viktor nemrégiben az EU vezető tisztviselőinek és a német kancellárnak küldött levelében jelezte, kész megvétózni az egész költségvetést és helyreállítási csomagot, amennyiben a jogállamisági feltételek megmaradnak. A 444.hu  információi szerint az EU soros elnökségét ebben a félévben ellátó Németország kormányfője, Angela Merkel érdemben nem válaszolt Orbán levelére.

A Bruxinfo most arról ír, hétfő délelőtt egy magas rangú EU-diplomata úgy fogalmazott, válságba taszítaná az EU-t a következő hétéves keretköltségvetés és a helyreállítási alap elfogadása ellen beígért magyar vétó. A diplomata azt is közölte, hogy Angela Merkel, Charles Michel és Ursula von der Leyen a következő napokban a színfalak mögött kísérletet tesznek Budapest (és Varsó) meggyőzésére.

Címlapkép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs