Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rákkeltő glifozáttal harcolna Kolumbia a kokaintermelés ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az emberi jogi aktivisták és egyéb csoportok elleni mészárlásokról elhíresült illegális paramilitáris csoportok fő bevételi forrását, a kokainkereskedelmet vágná vissza Kolumbia védelmi minisztere, Carlos Holmes Trujillo a kokaültetvények glifozáttal való légi permetezésével.

Az elsőre hatékonynak tűnő módszer azonban nagyon veszélyes, ráadásul egyszer már próbálkoztak vele, akkor a WHO-nak kellett közbenjárnia annak érdekében, hogy állítsák le a rákkeltő szer levegőben való szétszórását jelentős területek felett.

A kokain alapanyagául szolgáló koka termesztési volumene egy 2017-es ENSZ-jelentés szerint több évtizedes csúcsra jutott.

„Semmi kétség. Kolumbiának újra kell kezdenie a glifozátos légi permetezést, nemzetbiztonsági okokból. Logikus, hogy ezt egészségügyi és természetvédelmi biztosítékok mellett kell megkezdeni.”

– nyilatkozta Trujillo a Reuters hírügynökségnek pénteken, bár arra nem kaptunk választ nyilatkozatából, hogy mégis hogyan lehetséges ilyesféle biztosítékok felállítása egy ilyen kiterjedt művelet során.

Egy 2019-es ENSZ-jelentés szerint ugyanis Kolumbiában mintegy 154 ezer hektáron termesztenek kokát, ami 1137 tonna kokain előállítását is fedezheti. Ez az adat több mint háromszorosa a csupán hat évvel korábban becsült 48 ezer hektáros termőterületnek, áll Trujillo nyilatkozatában.

A miniszter szerint négy- és hatszáz hektárnyi kokaültetvényt lehetne naponta elpusztítani a légi permetezéssel, a kézi felszámolásos csak napi 170 hektárt tud kivonni a forgalomból, ráadásul az sokkal veszélyesebb a taposóaknák és fegyveres támadások miatt.

A nemzetközi közösség az utóbbi időben komoly nyomást helyezett a dél-amerikai országot vezető Duque-kormányra a lakosság és a civil aktivisták ellen elkövetett gyilkosságok számának jelentős növekedése miatt.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) friss jelentései szerint az elmúlt években rendre dőlnek meg a kokaintermesztés globális rekordjai is: a tavaly kiadott, 2017-re vonatkozó dokumentum 1976 tonnára becsülte a termelés értékét, 2018-ban pedig ennél valamivel kevesebb, 1723 tonna készült 100 százalékos tisztaságú kokainból. A nemzetközi becslések valahová 70 és 80 milliárd dollár közé teszik évente a kokain-kereskedelemmel foglalkozó piac értékét, ami nagyjából az 2018-as magyar nemzeti össztermék fele.

Pap Szilárd István bő egy hete írt a Mércén Dezső András új könyvéről, a Magyar kóláról. A magyar szervezett bűnözés közelmúltjának történetét feltáró újságíró művében arra vállalkozott, hogy  a kokainnal kapcsolatos globális termelési, kereskedelmi és fogyasztási láncolatnak a magyar szemeit térképezze fel.

 

Címlapkép: (Forrás: Pikrepo)