Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Katonai puccs készülődhet Thaiföldön, az emberek óriás gumikacsákkal tüntetnek ellene

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több ezer demokráciapárti aktivista ment utcára Bangkokban, Thaiföld fővárosában a hét több napján, miután az elmúlt hónapokban arról keringtek információk, hogy Thaiföld Királyi Fegyveres Erői puccsot terveznek – írja a Guardian.

Július óta számos tüntetés volt már az országban, főleg fiatalok által szervezve, akik új alaptörvényt követelnek, valamint az „érinthetetlen” monarchia reformját és Prayut Chan-O-Cha miniszterelnök lemondását.

A Reuters szerint a demonstrálók úgy vélik, a monarchia intézménye és hatalma teszi lehetővé, hogy Thaiföldön gyakran legyenek puccsok, Prayutot pedig azzal vádolják, hogy elcsalta a tavalyi választást.

Prayut a 2014-es puccsot vezette, majd ezután került hatalomra, viszont a New York Times szerint bizonyos royalisták úgy látják, egy újabb államcsíny nem feltétlenül lenne probléma, ugyanis szerintük az stabilizálná és megvédené a monarchiát, illetve így a király egy egységes kormány létrejöttét tudná biztosítani.

Csakhogy a tüntetők nem kérnek ebből a királyságból, ők olyan új kormányt akarnak, amelyik valóban hallgat az emberekre. Egy Guardiannak nyilatkozó tüntető szerint az előző puccs katasztrófa volt, és az országnak nem kéne újra ezt az utat választania.

A demonstrálók ezért „puccs megelőzési próbának” nevezik a tüntetéseket, ahol az emberek óriási, felfújható gumikacsákat adogatnak a fejük felett, így szimbolizálva, hogy a katonaság az emberek feje felett akar dönteni és beavatkozni a politikába.


A Guardian beszámolója szerint egy csoport pénteken olyan tábornokok portréit égette el, akik korábban puccsal kerültek hatalomra – az ország 1932-es demokratikussá válása óta egy tucatnyi volt már.

A hírportálok pénteki összecsapásokról nem számoltak be, a tömeg este fél 11 körül szétszéledt. A héten korábban azonban a fotók szerint volt, hogy vízágyúval oszlatták a tömeget, illetve egyik nap körülbelül 50-en sebesültek meg.

A Reuters arról ír, hogy a több száz tüntető szombaton a külvárosban folytatta a demonstrációt beszédekkel és a szimbólumokká vált gumikacsákkal. A hírügynökségnek egy tüntető úgy fogalmazott, túl sok éve van már korrupt diktatúra az országban, és végre olyan választást akarnak, amin valóban hallathatják a hangjukat az emberek.

Narongphan Jittkaewtae a hadsereg vezetője egyébként visszautasította a puccsról szóló pletykákat, valamint egy politológus is azt nyilatkozta a Guardiannak, hogy Prayutot nagy számban támogatják a konzervatívok és a nagyvállalatok, így nem gondolná, hogy készülődne valami ellene.

Prayut pozíciójának biztonságát azonban az is fenyegeti, hogy jövő héten hoznak ítéletet azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök még azután is katonai szolgálati házban lakott, hogy már nem volt a hadseregben vezető pozícióban, az ítélettel pedig akár az is járhat, hogy le kell mondania.