Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megtelt a szombathelyi kórház hullaháza, külső helyszínt kellett bevonni

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfő reggelre annyian hunytak el Szombathelyen, hogy a hűtőházban csak 32 test szakszerű tárolásáról tudtak gondoskodni, 20 halottat egymásra pakolva, a földön tudtak csak elhelyezni.

A Markusovszky kórház proszektúráján uralkodó áldatlan állapotokról a 24.hu-nak egy olvasójuk levélben számolt be. A laphoz eljutatott levélhez képeket is mellékeltek, ezeket kegyeleti okokból nem közölték.

A 24.hu a kórház igazgatóját is megkereste az ügyben, bár a kialakult helyzetre érdemi magyarázatot nem kaptak, Káldy Zoltán orvosigazgató elismerte a problémát, és néhány soros válaszában azt írta:

„Végtelenül elkeserítőnek tartjuk, hogy míg orvosaink és ápolóink megfeszített munkával betegeink gyógyulásáért küzdenek, egyesek kegyeletsértő módon próbálják meg lejáratni kórházunkat. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban minden körülmények között méltóképpen gondoskodunk a sajnálatos módon elhunyt betegeink elhelyezéséről, ezt most a külső telephelyek bevonásával tudtuk megoldani”

Az olvasó levelében kitért arra, hogy bár a jelenlegi állapotok nem függetlenek a járványtól, „de attól sem, hogy a kórház vezetősége évtizedek óta elhanyagolta a proszektúrát”. Szerinte ezt jól mutatja, hogy az osztályon csak egyetlen család befogadására alkalmas, apró várótermet alakítottak ki, a többi hozzátartozónak az épület előtt kell várakoznia.

A lap felidézi, hogy a város polgármestere néhány hete még arról beszélt, hogy naponta 5-9 ember hal meg a járvány miatt Szombathelyen és 180-at ápolnak koronavírussal. Akkor elmondta azt is, a szakrendelést beszűntették és az ágyak 40%-át felszabadították a vírussal megfertőződött betegek fogadására, a rendelkezésre álló 32 lélegeztető gépből a szakszemélyzet hiánya miatt mindössze 17-et tudnak működtetni.

Azonban a helyzet azóta drasztikusan megváltozott.

Vas megye jelenleg az egyik leginkább érintett térsége az országnak. Amíg a polgármester 10-i megszólalását megelőző két hétbe 1509 új fertőzöttet találtak, addig a tegnapi, áldatlan állapotokról beszámoló olvasói levél beérkezése előtti 14 napban 2526-ot, azaz minden századik vas megyei már elkapta az új fertőzést.

A Markusovszky kórház a napokban azzal került be a hírekbe, hogy a frissen kialakított Covid osztályán napokig nem voltfűtés és melegvíz. A betegek kabátban feküdtek, fürdésre nem volt lehetőségük. A probléma November 16-án oldódott meg.

„Kórházunk azonnal intézkedett a COVID részlegen felmerült műszaki probléma miatt, haladéktalanul kértük a külső szolgáltatót a hiba elhárítására. 2020. november 16-án a javítás megtörtént, azóta műszaki probléma nem volt” – írta a nyugat.hu megkeresésére Káldy Zoltán.

Nem a szombathelyi az egyetlen kórház ahol túlterhelést okozott az elmúlt időszakban a koronavírus. A hónap elején Cegléd polgármestere a Facebook oldalán közölte, hogy megtelt a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet 148, Covid betegek számár kijelölt ágya. Miskolcon is hasonló helyzet alakult ki, ott a városi intézmény koronavírus betegekkel foglalkozó osztályának feltöltődése után, az egri Markhot Ferenc Kórházat is járványkórházzá minősítették, ide szállítják át Miskolcról a betegeket.