Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: A hét legnagyobb feladata a célzott tesztelés megindítása

Ez a cikk több mint 3 éves.

Facebook-videóban számolt be Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés prioritásairól a védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után.

Orbán a hét nagy védekezési akciójának nevezte a tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, és az iskolák működésének megvédését.

„Küzdünk az iskolákban és az óvodákban, hogy ne kelljen őket bezárni” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint múlt héten az oktatási rendszer derekasan állta a próbát, és jók a remények, hogy ez ezen a héten sem változik meg.

A miniszterelnök összegzése szerint 47 ezren dolgoznak  szociális intézményekben és 191 ezren oktatási intézményekben, és bár a célzott, tömeges tesztelés önkéntes, szerinte biztosan sokan fognak jelentkezni. Hozzátette: hogy ezeket a teszteket le is tudják venni, munkába állítottak 2000 egyetemi hallgatót is.

A miniszterelnök arról nem szólt, hogy a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére mi az indoka annak, hogy ennyire ragaszkodik a kormány az iskolák és óvodák nyitvatartása mellett, miközben egyre több olyan vészjelzés érkezik az oktatási intézményekből, amelyek arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy a járvány elleni védekezéshez sem az intézményvezetők, sem a pedagógusok nem kapnak elegendő segítséget.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete összegyűjtötte azokat a tudnivalókat, amelyek alapján a szülők mérlegelhetik, otthon tartják-e gyermekeiket a jelenlegi helyzetben.

Fontos kiemelni, hogy a tavaszi iskolabezárások idején nem volt felkészülve az oktatási rendszer arra, hogy megfelelő módon, és kellő gyorsasággal átálljon a digitális működésmódra. Ezt a helyzetet ráadásul mostanra sem sikerült maradéktalanul megugrani, hiába jelentette be nemrég a miniszterelnök, hogy minden diáknak és tanárnak a középfokú oktatásban ingyenes lesz az internethez való hozzáférés a járvány terjedése miatti korlátozások idejére, a különféle kitételeknek „köszönhetően” épp azok maradnak ki a kormányzat internethasználat-támogatásából, akiknek pedig a legnagyobb szükségük lenne arra: akiknek nincs otthon vezetékes internet-hozzáférésük (márpedig ez főként a kistérségekben egy viszonylag gyakori helyzet).

Külön probléma, ami az óvoda- és iskolabezárások ellen szól, hogy a tavaszi leállás idején rengeteg szülő került kényszerhelyzetbe, amikor azzal szembesült, hogy gyermekének otthon kell maradnia. Erre sincs jelenleg válasza a kormánynak, miközben sokan az összes kivehető szabadságukat elhasználták már, így nem tudnák megoldani az otthoni felügyeletet.

Így nem csoda, hogy a kormány foggal-körömmel ragaszkodik az óvodák és iskolák nyitvatartásához – a kérdés csak az, milyen áron?

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán