Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tanárok tudta nélkül nevezték ki az SZFE új intézetvezetőjét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sára Balázs filmes és tévés operatőrt, rendezőt nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott vezetőjéül az új kuratórium – tudta meg a HVG. Elődje, Balázs Gábor hangmérnök a többi intézetvezetővel együtt az SZFE modellváltása elleni tiltakozásként mondott fel.

A kinevezésről azonban az egyetemet szeptember óta fenntartó alapítvány kuratóriuma sem a tanárokat, sem a diákokat nem értesítette. Sára Balázs aláírásával és a hozzá tartozó titulussal csupán egy, a filmes tanároknak küldött levélben találkoztak az érintettek,

melyben Sárán kívül Lajos Tamás kuratóriumi tag és a két újonnan kinevezett rektorhelyettes, Zalán János és Novák Emil személyes, „konstruktív megbeszélésre” hívták a filmes tanárokat „az egyetem továbbfejlesztésének, az oktatás minősége magasabb szintre emelésének igényeiről, és ennek feltételeiről”.

Sára Balázs Sára Sándor kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő fia. Ő is az SZFE-n végzett 1986-ban, operatőr szakon, és 2012-től 2014-ig oktatott is az intézményben. Sára több művészeti műsort rendezett vagy vett fel operatőrként a közmédia számára, a Duna TV több műsorának is ő volt az operatőre – írja a HVG.

Az SZFE a magyar történelem leghosszabb blokádját tartotta meg, miután szeptember 1-én – arra reagálva, hogy az egyetem akkori rektora és oktatói gárdája megkérdezése nélkül, Vidnyánszky Attila vezetésével az új, kormányközeli, egyetemi közalapítványi kuratórium felállt – úgy döntöttek, nem engedik az egyetem területére az általuk el nem ismert vezetőket.

Később az oktatók, Upor László leköszönő rektor, az egyetem dolgozói is a foglaló diákok mellé álltak, a dolgozók október 1-től sztrájkot is hirdettek, amit a Fővárosi Ítélőtábla jogszerűnek ítélt.

Az egyetemfoglalás során szeptember 1-jén és október 23-án is tömegtüntetésekre került sor az egyetemi autonómiáért és az oktatás szabadságáért, a mozgalomhoz pedig számos más magyar egyetem diákjai is aktívan csatlakoztak, valamint számos magyar és külföldi kulturális szakmai szervezet támogatta azt, csakúgy mint jelentős magyar szakszervezetek is.

Ahogy arról beszámoltunk, az egyetemfoglalást ugyan feladták az SZFE hallgatói, ellenállásuk nem szűnt meg, csak átalakult.