Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabó Tímea: foglalják az Alaptörvénybe, hogy Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc férfiak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az Alaptörvény ma tárgyalt, kilencedik módosításához nyújtott be módosító javaslatot, reflektálva arra, hogy immár Magyarország alapokmányába lesz foglalva, hogy az anya nő, az apa pedig férfi.

A képviselő szerint ennek megfelelően érdemes lenne azt is a gránitszilárdságú műbe foglalni, hogy Magyarország miniszterelnöke, valamint a kormánypártokkal zavarbaejtően közeli viszonyban álló Mészáros Lőrinc nemzeti nagytőkés férfiak.

 

Orbán Viktor férfi.
Mészáros Lőrinc férfi.
Szerintem jó ezt is tisztázni. Ne csak azt mondjuk ki, hogy az anya nő, az…

Közzétette: Szabó Tímea – 2020. november 18., szerda

A beadvány szerint a család fontosságát és a szülők nemét firtató cikk helyébe a következő szöveg lépne:

„Magyarország védi a házasság intézményét, mint egy férfi és egy nő közötti, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.

a) Orbán Viktor férfi.

b) Mészáros Lőrinc férfi.”

A politikus tehát a kiindulási alapon nem változtatott, csak értelmező rendelkezésekkel toldotta meg az ország prominens férfijai tekintetében, Facebook posztjában meg is magyarázza az okokat:

„Szerintem jó ezt is tisztázni. Ne csak azt mondjuk ki, hogy az anya nő, az apa meg férfi. Biztos, ami biztos, pontosítsuk a fentit is, nehogy aztán valami sorosbérenclibernyák idejöjjön nekem, azt’ még ezt is megkérdőjelezze!”

De a politikus tovább megy, és a szintén nagy port kavart, a közpénz jellegével foglalkozó részhez is javasol a könnyebb értelmezhetőség jegyében egy olyan módosítást, miszerint

„Orbán Viktor strómanjai és házi oligarchái vagyona a Szent Korona oltalma alá helyeztetik.”

Szabó ezt is megindokolja, ugyanakkor fel is hívja Orbán Viktor figyelmét arra, hogy véleménye szerint a kormánypártoknak is megfelelő szöveg születhet a kiegészítésekkel:

„Kész, tiszta beszéd. Mit szól hozzá, miniszterelnök úr? Szerintem ezt a kormánypártok is támogatni fogják.”

A legújabb alaptörvénymódosítás szükségességéről egyébként Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán az Országgyűlés előtt beszélt, kihangsúlyozva, mennyire fontosak is a magyar kormány számára a tradicionális európai értékek, a keresztény kultúra, a hagyományok, és a többi szokásos indok, amivel a kormányzat általában homofób, vagy más, például menekültellenes intézkedéseket szokott legitimálni. A miniszter felszólalását az alább lehet visszanézni:

Ezután a család fontosságát hangsúlyozva védte meg, miért kell az Alaptörvénybe foglalni a gyerekek szüleinek a nemét.

Mint az eljövendő generációk jogaira és jólétére hivatkozva elmondta, a kormány véleménye szerint

„az alkotmányozónak ezért az eddigieknél is világosabban kell rögzítenie a gyermekeket és az eljövendő generációk jogait biztosító garanciákat. Ilyen az anya nőként, az apa férfiként való teremtettsége.”

Ezután a gyerekek születési nemének megfelelő identitásának és a magyar keresztény kultúrán alapuló nevelés biztosításának fontosságáról beszélt, amire szerinte Magyarország, mint erős ország fennmaradása biztosított.

Majd a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok helyzetére tért rá, miután a legújabb alaptörvény-módosításban ez is fontos szerepet kap, különös tekintettel a felsőoktatási intézményekre, amik a kormány szerint alapítványi kézben különösen jó helyen vannak. Az ellenzék szerint egyébként a közpénz attribútumainak Alaptörvénybe foglalása a közpénzek könnyebb ellophatóságának eszköze.

Az alkotmánymódosítás témáját és tartalmát korábbi cikkünkben már körüljártuk, akkor azt írtuk, belekerül a kormányzati ideológiának kedves néhány kultúrharcos állítás a gyerekek születési nemével és családfogalommal kapcsolatban. A kormánypropaganda gyakran riogat olyan nem megalapozott állításokkal, hogy a „hanyatló nyugaton” már tömegesen és erőszakkal változtatják meg a gyerekek születési nemét. A módosítások azonban egyértelműen lehetőséget adnak az azonos nemű párok általi örökbefogadás (jó ideje híresztelt) törvényi tilalmának – melynek első lépést Kásler Miklós miniszter már megtette – , de akár a transznemű emberek jogaiért küzdő szervezetek ellehetetlenítésének is.

A másik irány pedig egyértelműen a közpénzek transzparens elköltésének további nehezítése, illetve a Fidesz-hű káderekkel kitömött, alapítványi formába kiszervezett közintézmények bebetonozása egy esetleges kormányváltás utánra is.

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd