Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghátrált a kormány az orvostörvény legkritikusabb pontjaiban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A medicalonline birtokába került rendelettervezet szerint, meghátrálni látszik a kormány az orvosok jogállásáról szóló törvény három legkritikusabb pontjában, legalábbis egy időre.

A tegnap, vagyis egy nappal a törvény mai hatályba lépése előtt kikerült tervezet szerint két évvel, azaz a 2022-es választások utánig eltolnák a másodállás vállalását ellehetetlenítő tiltás életbe léptetését.

Az eredeti terv szerint már jövő januártól megszűntették volna az egészségügyben a közreműködői szerződéseket, amelyekkel mellékállást vállalhattak a főállású egészségügyi dolgozók, közfinanszírozott intézményekben. Ennek határidejét tolnák most el 2022 végéig.

Emelett száz napban maximálta a kormány a kirendelés időtartamát, a korábbi két év helyett, és meghatározta azt is, hogy nem lehet elvezényelni munkahelyéről a várandós és nagycsaládos orvosokat, és azokat sem, akik gyermeküket egyedül nevelik, vagy hozzátartozójuk tartós gondozásra szorul.

Tegnap délután el is tűnt a Magyar Orvosi Kamara weboldaláról a 23 nappal ezelőtt indult számláló, ami azt mutatta, hány nap van vissza a jogállási törvény hatályba lépéséig és egyben azt is jelezte, hogy a kormány még nem vonta be a testületet a rendelet kidolgozásába.

Az orvosok béremeléséhez kötött feltételek csökkentése mellett az ügyeleti és átvezénylési díjakat is megemelné a kormány.

Helyettesítés esetén,  a helyettesített kolléga illetményének 50 százaléka is megilleti az orvost, a saját illetményén felül, ha átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellát. Kirendelés esetén pedig a kirendelés minden munkaórája után az illetmény egy órára eső összegének 50 százalékkal megemelt összegét kell kifizetni.

A medicalonline birtokába került végrehajtási rendelet szövegéből egy új háttérintézményi struktúra is kirajzolódik. A portál szerint az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók munkáltatója az országos kórház-főigazgató lesz.

A tegnap megjelent Közlöny is a medicalonline állításainak ad igazat, ebben rendelkeztek ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) létrehozásáról. A portál szerint ennek vezetője várhatóan Jenei Zoltán lesz, aki öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja, erről a posztról idén szeptemberben hívta vissza az innovációs miniszter. A közgazdász 2006-2007 között közel egy évig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti ügyekért felelős szakállamtitkáraként dolgozott.

„Az OKFŐ feladata az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában.”

-olvasható a Magyar Közlöny tegnap este megjelent, ma hatályba lépő számában.

Ahogy arról beszámoltunk, október elején, alig három nappal a miniszterelnök beterjesztés után, meg is szavazta az Országgyűlés az orvosok bérrendezéséről szóló törvényt.

Az ezt követő napokban-hetekben számos szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy az új törvénynek több árnyoldala is van, többek között az, hogy a másodállások korlátozása jogsértő, az 1 éves átvezénylés családokat szakíthat szét, a bértábla pedig tovább növeli az egyenlőtlenségből fakadó feszültségeket.

A Magyar Orvosi Kamra felmérése szerint, a megkérdezett orvosok 77%-a (8000-ből 5970) nem írta volna alá eredeti formájában a jogviszonyt.

Címlapkép: MTI/Semmelweis Egyetem/Kovács Attila