Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben vasárnap is már 107-en haltak meg koronavírus miatt, Kásler szerint a tetőzés csak januárra várható

Ez a cikk több mint 3 éves.

4238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 140 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és meghalt 107 beteg, így a járvány miatt elhunytak száma 3097 főre emelkedett – közölte vasárnap a kormány.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint már gyakorlatilag nincs település, ahol ne jelent volna meg a vírus.

Kásler Miklós Emmi-miniszter vasárnap a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben azt mondta, megváltozott a pandémia természete,

„így nem tudunk hosszabb távon gondolkodni, mint 2-3 hét, szemben a tavaszi első hullámmal, amikor még mi tartottuk kézben a járványt, nem pedig mi igazodtunk hozzá”.

A miniszter hozzátette, nem tudják felelősséggel kijelenteni, hogy mikorra várható tetőzése, de megérzése szerint december végére vagy január körül lehet esedékes, majd ezután ellaposodik a járványgörbe. Kásler nem szívesen vezetné be a digitális oktatást az általános iskolákban, de ha úgy hozza a kényszer, akkor
a felső tagozaton is elrendelik azt.

A Telex által megszerzett dokumentumok szerint mindeközben a pár napja Orbán Viktor által bejelentett kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és bölcsődei dolgozókat érintő tömeges teszteléseket orvostan- illetve egészségügyi képzésben résztvevő hallgatók fogják végezni. A munkáért az ellátás mellett napi 5000-7.500 forintos bért kapnak.

„A szűrést végző teamek terveink szerint egy fő gépjárművezetőből, egy adminisztrátorból és két fő orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból fognak állni”

– áll a levélben.

Mosonmagyaróváron a Karolina Kórház Facebookon közölte, hogy a járvány okozta problémák miatt – remélhetőleg csak pár napig – a gyerekosztályuk nem tud gyermekeket felvenni, és a sürgősségi gyermekellátás is csak rendkívül korlátozott mértékben lehetséges.

Tisztelt Szülők!

A járvány okozta problémák miatt, a tegnapi naptól remélhetőleg csak pár napig, osztályunk nem tud…

Közzétette: Gyermekosztály Karolina Kórház – 2020. november 14., szombat

Pikó András, Budapest 8. kerületének polgármestere szintén Facebookon osztotta meg a hírt, hogy 2 hét után kiengedték a kórházból, és már a koronavírus-tesztje is negatív lett.

Ma délután végre elhagyhatom a kórházat.
Amennyire ez állítható egyáltalán a koronavírus fertőzés esetében:…

Közzétette: Pikó András polgármester – 2020. november 15., vasárnap

Ugur Sahin professzor, a Pfizer vakcina egyik fejlesztője a BBC-nek beszélt bővebben az ellenszerről, amelyről a héten kiderült, hogy 90 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a koronavírust. Sohin elmondta, ha minden jól megy, a vakcinákat már ez év végén elkezdik szállítani, a cél, hogy áprilisra 300 milliót eljuttassanak globálisan – de még az is csak a kezdete lesz annak, hogy mérhető hatása legyen az oltásnak a járvány megfékezésében.

A professzor szerint nyáron fog nagyobb mértékben csökkenni a fertőzöttek száma, így ő becslései szerint jövő őszre vagy télre állhat vissza az élet a régi kerékvágásba.

Magyarországról pedig a Reuters nemzetközi hírügynökség jelentkezett egy riporttal, amelyben Szirakon élő Lukács Noémi biológusról írtak. Lukács egykori házát alakította át laboratóriummá a kis településen, és olyan antitesteket gyártanak itt, amelyeknek segítségével kimutatható vírusok jelenléte, így nagyon hasznos kutatáshoz, illetve fontos szerepe van a koronavírus elleni védőoltások esetében is. A  világon mindenhová szállítanak ezekből az antitestekből, így Reuters szerint a magyar cégnek világszinten fontos szerepe van a COVID-vakcinák fejlesztésében.

Ami az egyes országok korlátozásait illeti, Párizsban szigorúbban fogják a rendőrök ellenőrizni a korlátozások betartását, miután Jean Castex francia miniszterelnök szerint az emberek nem viselkednek annyira szabálykövetően, mint a tavaszi lezárások idején. Szombaton a rendőröknek többek között egy közel 400 fős, illegális partit is fel kellett oszlatniuk. Ugyanakkor az országban október óta először csökkent a kórházban kezeltek száma az elmúlt 24 órában.

Szlovéniában hétfőtől szinte teljesen leáll az élet, miután vasárnapra 920-szal nőtt a fertőzöttek száma és meghalt 32 beteg. Az ATV szerint az országban minden összejövetel tilos, éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Hétfőtől pedig leállítják a közösségi közlekedést is, illetve az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével zárva maradnak az üzletek.

Ausztriában Sebastian Kurz kancellár tömeges tesztelést jelentett be. December 7-től kezdve először a tanárokat fogják tesztelni, majd a tervek szerint karácsonyig történne meg a tömeges tesztelés. Ugyanezen a napon egyébként az iskolákban is visszatérnek a hagyományos tanításhoz, így vélhetően ezért kezdik az oktatásban dolgozókkal. Kurz szombaton további szigorításokat jelentett be az országban, így a kijárási korlátozás már egész nap érvényes, csak az alapvető üzletek lehetnek nyitva, és aki csak tud, annak otthonról kell dolgoznia – írja az Index.

Csehországból pedig biztató hírek érkeztek: egy hete, szombaton mintegy 3500-al volt magasabb a fertőzöttek száma, és csökkenő tendenciák mutatnak a járvány további mutatói is. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 129 788, ami háromezerrel kevesebb mint pénteken. A kórházakban 7200 személyt kezelnek, egy hete ez a szám 600-al volt magasabb. A súlyosnak minősített esetek száma változatlanul 1100 körül stagnál – írja a HVG.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor