Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkéseltek egy embert a Trump melletti demonstráción, a rendőrök több mint 20 tüntetőt tartóztattak le

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több ezren vonultak fel szombaton Washingtonban, hogy támogassák Donald Trumpot és ellenérzésüket fejezzék ki az elnökválasztás eredményével szemben, amelyet sokuk szerint elcsaltak – írja a New York Times.

A rendőrség több mint 20 tüntetőt tartóztatott le az esemény során, miután a délelőtt kezdődő demonstráció estére erőszakossá vált.

A New York Times információi szerint egy embert hátba szúrtak és kórházba szállítottak, de az állapota egyelőre nem ismert, ahogy az incidens további részletei sem.

Az amerikai napilap szerint este 9 körül kezdődtek összecsapások a Trump-szimpatizánsok és az ellentüntetők között. A közösségi médiában keringő videók szerint verekedések törtek ki és kisebb gyújtogatások is voltak, a rendőrség pedig megpróbálta elbarikádozni a két csoportot egymástól. A Mirror nevű brit lap azt írja, két rendőr is megsérült, illetve információik szerint egy ellentüntető vérezve feküdt az utcán.

Trump Twitteren azt írta, a „semmirekellő Antifa” csapott össze a tüntetőkkel este, majd azt kérte a rendőrségtől, hogy végezze a munkáját és „ne fogja vissza magát”.

A Trump-szimpatizánsok a tüntetés során útba ejtettek több helyszínt is Washingtonban, köztük a Black Lives Matter teret, ahol éjfél körül azonos feliratú transzparenseket téptek szét és tapostak össze.

Az eseményen több Trump mellett kiálló csoport is részt vett, köztük a Women for Trump (Nők Trumpért), de több mint 40-en jelen voltak a Proud Boys (Büszke Fiúk) nevű szélsőjobboldali csoportból is, srága-fekete egyenöltözetben.

Az esti összecsapásokat leszámítva a tüntetést békésnek jellemezte a New York Times, délután például a demonstrálók tapssal és éljenzéssel fogadták Trump konvoját, az elnök pedig az autó ablakán keresztül integetett nekik vissza – éppen golfozni ment. A Twitterre feltöltött felhasználói videók szerint napközben nagyobb atrocitások nélkül meneteltek a tüntetők, azt skandálva, hogy a választást elcsalták.

Trump sajtótitkára, Kayleigh McEnany Twitteren azt írta, egymillió tüntető vett részt az eseményen, de ez mind a helyszínen lévő média, mind a rendőrség szerint túlzás, az ő beszámolóik szerint inkább ezres nagyságrendű lehetett a tömeg, még úgy is, hogy voltak olyanok, akik más államokból utaztak a fővárosba a tüntetésre.

Arról, hogy miért áll érdekében Trumpnak megkérdőjelezni a választás eredményét és csalást feltételezni, itt írtunk bővebben.

Címlapkép: @poetjingwa Twitter