Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkezdték építeni a siófoki apartmanházat, ami veszélyeztetheti a balatoni viharjelzést

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közleményt adott ki a Nők a Balatonért Egyesület arról, hogy a tudományos közösség és az állampolgárok tiltakozása ellenére sem sikerül megmenteni a siófoki meteorológiai obszervatórium méréseinek folyamatosságát és zavartalanságát. Az Azúr Kft. ugyanis a héten hozzákezdett a Balaton-partra tervezett apartmanháza építéséhez, amely veszélyeztetné ezeket a méréseket és a balatoni viharjelzést – írja a 168 Óra.

Az ügy előzménye, hogy egy 5 emeletes, 8 lakásos társasházat építenének Siófokon az obszervatórium melletti üres telekre, a beruházást azonban helyi lakosok, szakértők és civil csoportok is kifogásolják. Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének nyugalmazott vezetője szerint

óriási értéknek számít mind a klímakutatásban, mind a balatoni viharjelzésben és az életvédelemben, hogy a siófoki obszervatórium egy 65 éves, egyedülállóan homogén adatsorral rendelkezik.

Ez az adatsor azonban megszakad, ha engednek felépíteni a közvetlen közelében egy ekkora házat – áll az egyesület közleményében.

A Nők a Balatonért Egyesület hozzátette, pár hete még reménykedtek, mert Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője elérte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretet tegyen arra, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem szakvéleményét követően születik csak meg az építkezésről a végső döntés.

A szervezet szerint a beruházó azonban nem várt, beszerezte két Kft. véleményét, akik szerint az épület nem fogja veszélyeztetni a meteorológiai észleléseket, és a héten már fel is vonultatta a partra a munkagépeket – erről november 13-án a hirbalaton.hu közölt fotót.

A csoport egyébként már júliusban panasszal fordult az ombudsmanhoz az építési engedéllyel kapcsolatos problémák miatt.

„Sajnáljuk, hogy a hatalmas munkagépek megjelenése miatt szinte már mindegy is, hogy mi lesz az ombudsman döntése” – írja a Nők a Balatonért Egyesület.

A beruházást a Balatoni Szövetség is ellenzi, ők korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól kérték, hogy akadályozzák meg az építkezést, ugyanis szerintük az veszélyeztetné a mérések, így a balatoni  viharjelzés pontosságát is, ezen pedig emberéletek is múlhatnak.

Molnár György az Azúr Kft. képviseletében a hirbalaton.hu-nak nyáron azt nyilatkozta: felelősen gondolkozó, természetvédő akciókat támogató cégük mindent elkövet azért, hogy olyan modern, null-emissziós házat építsen fel, ami nem zavarja az obszervatórium méréseit. Emellett nemzetközi és hazai meteorológiai szakembereket is bevontak az előkészítésbe, akik egybehangzóan cáfolták az aggodalmakat, a beruházó pedig többször is

felajánlotta segítségét az időjárás-megfigyelés hatékonyabb végzéséhez, elsősorban azzal, hogy lehetőséget biztosít a meteorológiai műszerek épület tetején való elhelyezésére.

A 24.hu azt írja, az alig 1200 négyzetméteres területért már több éve folyik a harc, korábban két védett hársfa állt itt, amelyek miatt először elutasították az építkezést, majd 2018 nyarán mégis kivágták őket. Mivel a korábbi Balaton-törvény ma is érvényben lévő vízparti terveibe építési telekként jelölték az egykor strandként funkcionáló, majd magánkézbe került területet, és az új jogszabályok nem vehetnek el szerzett jogot, a beruházó rendelkezik építési engedéllyel. Ma már egyébként nem lehet magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező meteorológiai obszervatórium 60 méteres körzetében új építményt felhúzni, a rendelet azonban a korábban kiadott építési engedélyekre nem érvényes – fogalmaz a hírportál.

(168 Óra, 24.hu, hirbalaton.hu)