Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Állami Számvevőszékkel vizsgáltatná Koncz Zsófia kampányköltéseit a Momentum

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfőn tette le parlamenti esküjét a borsodi időközi parlamenti választáson fideszes színekben mandátumot szerzett Koncz Zsófia.

Borsod 6-os számú egyéni országgyűlési körzetében (Tiszaújváros és környéke) azért kellett időközi választást kiírni, mert a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc júliusban motorbalesetben elhunyt. A Fidesz Koncz lányát indította, aki szorosan ugyan, de megőrizte a kormánypártok kétharmadát. (A választás tanulságairól itt írtunk bővebben.)

Koncz beiktatása után a Momentum nem sokat tétlenkedett: Fekete-Győr András, a párt elnöke az RTL Klubnak azt nyilatkozta, hogy az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) fordulnak, hogy a hivatal ellenőrizze a fideszes képviselő kampányköltéseit. Álláspontjuk szerint ugyanis egyértelműen szabálysértés történt, Koncz többet költött a kampányra, mint amennyire a törvény lehetőséget adott volna.

Ez az összeg ugyanis 5 millió forint (inflációval korrigálva körülbelül 5,4 millió) lett volna, míg Koncz csak a Facebookon 5,6 milliót költött, és akkor a plakátokról, aktivisták díjazásáról és egyebekről még szó se esett.

Az Állami Számvevőszék jelezte, hogy az ellenőrzést a törvényes határidőn belül lefolytatják (ez egy év), amennyiben pedig bebizonyosodna, hogy Koncz nem a törvényi feltételeknek megfelelően járt el, a törvény által lehetővé tett maximum feletti összeg kétszeresét kellene visszafizetnie a költségvetésbe.

Koncz Zsófia nem akart nyilatkozni az ügyben, a Fidesz viszont reagált: szerintük minden szabályt betartottak a kampányban.

A kampányidőszak amúgy is meglehetősen felfokozott hangulatban telt: a Fidesz a választást megelőző hónapokban főleg arra fókuszált, hogy az összellenzéki jelölt, a jobbikos Bíró László korábban egyértelműen antiszemita és rasszista kijelentéseket tett, a kampányhajrában viszont még egy üzenet eluralkodott a kormánymédiában: hogy Koncz Zsófia győzelmétől függ, hogy folytatódnak-e majd a fejlesztések a térségben.

via RTL Klub

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás