Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormánypárti kampányolás Borsodban: akkor folytatódnak a fejlesztések, ha a fideszes jelölt nyer

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap Borsod 6-os számú egyéni országgyűlési körzetében időközi választást tartanak, mivel a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc júliusban elhunyt. A Fidesz Koncz lányát, Koncz Zsófiát jelölte a posztra, vele szemben a jobbikos Bíró László és Tóth Ádám, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom jelöltje indul. Bírót a Jobbikon kívül öt ellenzéki párt támogatja, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, az MSZP és a DK.

A kormány a választást megelőző hónapokban főleg arra fókuszált a kampányban, hogy Bíró korábban egyértelműen antiszemita és rasszista kijelentéseket tett, ennek ellenére az ellenzéki együttműködés pártjai a politikus facebookos bocsánatkérését követően továbbra sem láttak azzal problémát, hogy őt támogassák.

A kampányhajrában viszont emellett még egy üzenet is eluralkodott a kormánymédiában: hogy Koncz Zsófia győzelmétől függ, hogy folytatódnak-e majd a fejlesztések a térségben.

Ezt főleg a Konczcal készült interjúk hangsúlyozták: Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportála, a boon.hu „Dr. Koncz Zsófia szerint a választás tétje, hogy folytatódik-e a fejlődés” címmel közölt a képviselőjelölttel interjút pénteken, a Magyar Nemzet pedig „Koncz Zsófia győzelme biztosítékot jelenthet a fejlesztések folytatására” címmel szombaton. Emellett Taktaharkány fideszes polgármestere, Szemán Ákos is azzal kampányolt Koncz mellett, hogy a térségnek olyan jelöltre van szüksége, aki előtt megnyílnak a minisztériumi ajtók.

Ezt Szemán egy taktaharkányiaknak kiküldött levélben írja, amelyet Bíró László posztolt a Facebook-oldalára. A levélben – amellett, hogy Szemán hangsúlyozza, a választás nem befolyásolhatja érdemben a kormány parlamenti kétharmadát, mivel egy választási vereség esetén is ott van „a mindig a kormánypártokkal szavazó német nemzetiségi képviselő (Ritter Imre)”, akinek a szavazatával úgyis meglenne a kétharmad – szó szerint az áll, hogy:

„A választás – véleményem szerint – arról szól, hogy a következő másfél évben olyan képviselője lesz-e térségünknek, aki

  • szót tud érteni a Kormánnyal és a kormányzati szereplőkkel,
  • megnyílnak-e előtte a minisztériumi ajtók és ezek alapján
  • tudja-e a térség érdekeit érvényesíteni a döntéshozók előtt.

Meggyőződésem szerint erre csak a Fidesz-KDNP jelöltje, dr. Koncz Zsófia lehet képes.”

Koncz általában ugyanazokat a konkrét fejlesztéseket említi a különböző interjúiban, ezeknek a többsége pedig olyan, ami már zajlik, vagy pedig már született a kivitelezésükről döntés. Ilyen például a 37-es főút kétszer két sávosra bővítése, amelyet a kormány 2019-ben emelt be az Útprogramba, a kivitelezés pedig 2021 tavaszán kezdődhet meg a tervek szerint. Az M30-as autópálya Szlovákiáig történő megépítését is fontos fejlesztésként emlegeti Koncz, ez a beruházás már 2017 óta tart, a költségek nagy részét az Európai Unió Kohéziós Alapjának hozzájárulásából fizették.

Az Origóval készült interjúban Koncz említette még „megoldásra váró problémaként” a Tiszalúc és Tiszadob közötti út felújítását, amelyről maga a képviselőjelölt mondta el, hogy a munkálatok hamarosan be is fejeződnek. A munkahelyteremtés témakörében fel-felbukkanó fejlesztés az új szerencsi szigetelőanyag-gyár, amelyben már jövőre megkezdődhet a próbagyártás, valamint a tiszaújvárosi MOL-poliolüzem, amely szintén épül már. (Utóbbi kettő egyébként inkább üzleti kérdés kellene legyen, tehát az országgyűlési képviselő pártállásának elvileg nem kellene hatással lennie a beruházásokra.)

Ezek tehát azok a fejlesztések, amelyek konkrétumként felmerülnek Koncz interjúiban, és

amelyeknek folytatására a kormánypárti média szerint biztosítékot jelentene a győzelme.

Fontos kiemelni, hogy maga Koncz nem utal arra, hogy Bíró győzelme esetén ezek ne folytatódnának, csupán azt említi az origós és boon.hu-s beszélgetésben is, hogy édesapja munkájának folytatásáról szól a voksolás.

Természetesen nem kérdés, hogy a kormány a saját jelöltjével jobban szót értene a közös munka során, mint az ellenzékével, ettől függetlenül azonban megkérdőjelezhető stratégia arra utalni, hogy a már folyamatban lévő fejlesztések függhetnek a választás kimenetelétől. Emellett arról is érdemes a kormánypárti kampány irányával kapcsolatban megemlékezni, hogy az országgyűlési politika elvileg nem a helyi lobbik terepe, hanem a törvényhozásé. Tehát az, hogy milyen út vagy gyár épül Borsodban, nem feltétlenül ennek a kampánynak a témája kellene, hogy legyen.

Címlapkép: MTI/Vajda János