Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A független képviselőket ellehetetlenítő házszabály-módosítás ellen képviselő csoportot hoz létre Szél, Szabó és Hadházy

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frakciónak nem minősülő képviselői csoportot hoz létre Szél Bernadett, Szabó Szabolcs és Hadházy Ákos, ugyanis egy szeptember végén elfogadott házszabály-módosítás értelmében a független képviselők számára minden eddiginél nehezebbé vált a törvény- és határozati javaslatok benyújtása.

Képviselői csoportban folytatjuk tovább az együttműködést

„Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség”…

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. november 2., hétfő

Az említett módosítást szeptember 21-én fogadta el a parlament 163 igen, 8 nem és 0 tartózkodással. Ennek értelmében a mostani, őszi ülésszakban csak úgy lehet törvény- és határozati javaslatokat benyújtani, ha arra előzetesen valamelyik frakcióvezető rábólint, jelentősen megnehezítve 13 független parlamenti képviselő dolgát. A háztörvény-módosításra elvileg azért van szükség, hogy a járvány miatt csökkentsék a képviselők közötti kontaktust és csak a legszükségesebb javaslatokat tárgyalják.

Ám ahogyan az Azonnali is írja: a módosítás több szempontból is problémás, ugyanis az Alaptörvény előírja, hogy az országgyűlési képviselők jogai és kötelezettségei egyenlőek, ez pedig sérülhet akkor, ha a frakciók tagjai könnyebben tudnak indítványokat beterjeszteni, mint a függetlenek.

Házszabálytól így eltérni szabályellenes, ilyen eljárásrendet csak egyes ügyek tárgyalására lehet meghatározni, nem pedig egy egész ülésszakra.

Szél, Szabó és Hadházy a poszt szerint azért alapították meg „Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség” néven képviselői csoportjukat, hogy a parlamenti keretek adta lehetőségekhez képest szorosabbra tudják fűzni együttműködésüket.

„Bár az elvont jogosítványainkat nem adja vissza, a képviselői csoport megalakításával azt üzenjük a kormánynak: nem félünk, nem hátrálunk, és még elszántabban küzdünk egy élhető, tisztességes és szolidáris Magyarországért”

-írja Szél.

A képviselő szerint arra a képviselői csoport létrehozásával azért szövetkeznek, hogy olyan politikát hozhassanak létre, amelynek célja a köz képviselete a magánérdekkel szemben és az értelmes politikai párbeszéd megteremtése.

„Szövetségünkkel szeretnénk mindenkit arra bátorítani, hogy legyen aktív, szerveződjön és legfőképpen ne maradjon csendben, mert mindannyiunkra szükség lesz a változáshoz”

-írja a független képviselő.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton