Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét rekordszámú fertőzött itthon, újabb lezárások több EU-s országban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon: a hivatalos statisztikák szerint az elmúlt 24 órában 3908 fővel nőtt a beazonosított betegek száma. Ugyanebben az időszakban 51-en vesztették életüket a fertőzés okozta szövődményekben, ezzel az elhunytak száma 1750-re emelkedett. 4048 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint világszerte 565 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, ezzel összesen már 45.584.151 embert érintett a járvány. A halálos áldozatok száma elérte az 1.188.866-ot.

Az Amerikai Egyesült Államok továbbra is a leginkább sújtott országnak számít, itt az elmúlt 24 órában újabb rekord dőlt meg: az USA az első ország, ahol egyetlen nap leforgása alatt több mint százezer (pontosan: 100.233) új esetet azonosítottak a hatóságok. Ezzel az országban 9 millió fölé emelkedett a fertőzöttek száma. A koronavírus eddig 229.686 amerikai életét vette el. Rekordokat döntött az új fertőzések száma Németországban és Lengyelországban is.

A jövő keddi elnökválasztásra készülő Donald Trump pénteken egy kampánygyűlésen úgy nyilatkozott, az orvosok anyagi érdektől vezérelve felfelé tornásszák a fertőzési statisztikákat. Az elnök kihívója, Joe Biden és az amerikai orvosi szövetség elnöke is elutasította a kijelentést. Biden szerint Trump „fehér zászlót lengetett” a vírus előtt.

Szombat délelőtti sajtótájékoztatóján az Operatív Törzs arról beszélt, a magyar kormány továbbra is az egyéni védekezésre támaszkodik, hiszen a járvány második hulláma a tavaszinál hosszabbnak ígérkezik, ezért biztosítani kell az ország működését. Az MTI tudósítása szerint az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor arra is emlékeztetett, hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok, a nyilvános, zenés-táncos rendezvényeken, a vendéglátó egységekben is kötelező lesz a védőmaszk használata akkor, amikor a vendégek éppen nem fogyasztanak semmit.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) internetes felmérésbe kezd, hogy megtudja a felsőoktatásban tanulók véleményét a kívánatos járványvédelmi eljárásokról. A Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben a HÖOK úgy fogalmaz, a hazai fertőzési számok emelkedése nyomán a felsőoktatási intézmények vezetőinek „komolyan el kell gondolkodniuk a távoktatásra való átállásról”.

Szerinted jobb lenne átállni távoktatásra ❓

📈 Az elmúlt hetekben aggasztóan felgyorsult a járvány terjedése, melynek…

Posted by HÖOK – Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája on Saturday, October 31, 2020

A hazai egészségügyi rendszer leterheltségéről is érkeznek hírek. Csütörtökön a 444 írt arról, hogy a járvány miatt annyira leterhelt a nyíregyházi Jósa András Kórház, hogy a kormányhivatal megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvosokat kezdett el berendelni – korra való tekintet nélkül – az ellátás szintjének fenntartására. Ma az Úgytudjuk adta hírül egy ottani orvos nyilatkozataira alapozva, hogy a győri kórház is „érdemben közel teltházas” COVID-pozitív betegekkel.

Időközben északi szomszéduknál ma reggel megkezdődött az országos tesztelés, a szlovákok tömött sorokban jelentkeztek a mintavételre. Az MTI szerint Szlovákia egész területén 5314 tesztelőhelyet alakítottak ki, amelyek reggel héttől este tízig állnak rendelkezésre. Az emberek antigén-gyorstesztnek vetik alá magukat, s a mintavétel után mintegy fél órával már mindenki megtudja, hogy pozitív vagy negatív lett-e a tesztje. A részvétel önkéntes. Akinek negatív lesz a tesztje, azokra a jövő héten már nem fog vonatkozni a kijárási tilalom. Az országos tesztelés kétnapos, és vasárnap este zárul. Akik most nem tudják leteszteltetni magukat, azoknak egy hét múlva, szombaton és vasárnap lesz még újabb lehetőségük.

A tesztelés sikeres lebonyolítása érdekében a szlovák kormány a környező országoktól 50-50 egészségügyi dolgozó segítségét kérte, Magyarország ennek négyszeresét, 200 szakembert rendelt át. Ma reggel közösségi oldalán Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SOTE) rektora bejelentette, hogy 154 hallgató és rezidens is csatlakozik a szlovákiai országos teszteléshez, ők ma hajnalban indultak útnak.

Ma hajnali 3 órakor útjukra engedtük a Semmelweis Egyetem olyan hatod éves orvostanhallgatóit, ötödéves…

Posted by Dr. Merkely Béla on Friday, October 30, 2020

A Szlovákiában segítő egyik magyarországi egészségügyi dolgozóról a helyszínen derült ki, hogy maga is koronavírus-fertőzött – adta hírül a Parameter.sk.

Az elmúlt napok tendenciáját követve Európa több országából érkeznek hírek újabb járványvédelmi szigorításokról, lezárásokról. Bár Görögországban a fertőzések számának fokozatos emelkedése ellenére is jobb a helyzet, mint a legtöbb uniós országban, a kormány mégis úgy döntött, hogy november 3-ától az ország északi részén és Athénban egy hónapra bezárják az éttermeket, bárokat, kávézókat, mozikat, múzeumokat és konditermeket. Az eddig is érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat is meghosszabbítják.

A sajtónak kiszivárgott információk szerint Boris Johnson brit miniszterelnök is enged a járványvédelmi szakértők érveinek, és az eddigi helyi korlátozások után teljes Angliára kiterjedő lezárást jelent be, várhatóan jövő hét elején. A lezárás pontos részletei még nem ismertek.

Hétfőtől Belgiumban is szigorúbb korlátozások lépnek életbe: hat hétre minden nem létfontosságú üzlet bezár, és a boltok is csak alapvető árucikkeket forgalmazhatnak majd. Nyilvános téren maximum 4 ember gyűlhet össze, az éjszakai kijárási tilalom pedig továbbra is érvényben marad. Az iskolák november 16-án fognak újranyitni. A belga orvosi szövetség elnöke szerint az ország egészségügyi rendszere 10 napra van attól, hogy összeomoljon a járvány terhe alatt.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher