Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel katolikus egyház feje is beszólt Kaczyńskinek a pénteki gigatüntetések után

Ez a cikk több mint 3 éves.

Országszerte 100-nál több helyszínen, összesen legalább félmillió ember vonult utcára tegnap este Lengyelországban, hogy tüntessen azon alkotmánybírósági döntés ellen, amely teljességében betiltja a terhességmegszakítást az ország területén – számolt be szombat reggel a tiltakozás motorját adó Országos Női Sztrájk Facebook-oldala.

A varsói önkormányzat sajtóosztályának közlése szerint csak a lengyel fővárosban nagyjából 100 ezer ember vett részt a demonstráción.

Szombaton a varsói rendőrség szóvivője, Sylwester Marczak úgy fogalmazott, a pénteki volt eddig a legnagyobb abban a tüntetéssorozatban, amely bő egy hete kezdődött. A rendőrség szerint a résztvevők magas száma ellenére nyugodtan zajlott, az okozott csupán nehézséget, hogy a tiltakozók előre nem jelentették be, milyen útvonalon fognak vonulni.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, a békés demonstrálókat a főváros több pontján szélsőjobboldali huligánok támadták meg. A rendőrség ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a megmozdulás során összesen 37 embert vettek őrizetbe, közülük csupán kettő tartozott a tüntetőkhöz, a 35 pedig a demonstrálókra támadó nacionalista rendbontó volt.

A varsói rendőrség Twitter-oldalán fotókat is közzétett azokról az erőszakos eszközökről, amelyeket az előállított rendzavaróknál találtak: a felvételeken különböző gumibotok, szúró- és vágóeszközök, illetve pirotechnikai eszközök láthatók.

A Fakt bulvárlap beszámolója szerint a rendőrségi szóvivő azt is elárulta, több olyan erőszakos nacionalistát is őrizetbe vettek, akik a támadások után megpróbáltak gyorsan átöltözni, hogy így tegyék beazonosíthatatlanná magukat.

A Gazeta Wyborcza ellenzéki napilap időközben arról ír, a kormányzó Jog és Igazságos Pártja (PiS), amely már egy korábbi abortuszszigorítási kör során is hatalmas tüntetéshullámot váltott ki, és meghátrálásra kényszerült, az elmúlt napokban megpróbálta rávenni a rendőrséget, hogy lépjen fel keményebben a tüntetőkkel szemben. A kormánypárt amúgy is a koronavírus-járvány súlyosbításával vádolta a tüntetőket, és erre hivatkozva azt is szerette volna elérni, hogy a rendőrség fellépjen a tiltakozók ellen, ám az visszautasította a kormányzati nyomást.

A szombati nap során a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński váratlan helyről kapott támadást: a lengyel katolikus egyház feje, Wojciech Polak érsek visszautasította a keresztény hit és a katolikus egyház politikai felhasználást, és kijelentette, az egyháznak nincs szüksége az állam védőernyőjére.

Lengyelország prímása ezzel Kaczyński szerdai kijelentésére utalt, amelyben a politikus azzal vádolta a tüntetőket, hogy templomokat támadnak meg, és a templomok védelmére szólította fel a lengyeleket. A tiltakozók és a sajtó képviselői szerint ezzel Kaczyński gyakorlatilag azoknak a szélsőségeseknek jelzett, akik nyilatkozatai után több helyen erőszakosan léptek fel a békés demonstrálókkal szemben.

Nem csupán a tegnap támadtak ugyanis a demonstrálókra. Szerdán, Wrocławban például a Gazeta Wyborcza tudósítóját ütötte meg egy nacionalista verőlegény, akit ugyan őrizetbe vett a rendőrség, de a főügyész később ejtette a vádat ellene.

Minden jel szerint a PiS magára maradt az abortuszszigorítás kérdésében. Egy szombaton közzétett felmérés szerint a társadalom 78,9 százaléka elutasítja a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki döntését, amely illegálisnak minősített minden terhességmegszakítást, még akkor is ha az anya élete forog kockán, vagy ha a magzat életképtelen.

Az Estymator intézet reprezentatív felmérése a lengyelek többsége (56,1%) támogatja a tüntetéseket, és 67% százalékuk támogatja status quóhoz való visszatérést az abortusz kérdésében.

Az október 22-én alkotmányellenesnek ítélt törvény 1993 óta volt érvényben Lengyelországban, ez engedélyezte a 12 hétnél fiatalabb magzatok művi elvetélését abban az esetben, ha a terhesség nemi erőszak következménye, beteg magzatok esetében pedig, valamint ha az anya élete veszélyben forog a terhesség minden fázisában engedélyezte az abortuszt. A törvényt, amely ilyen formájában is a legszigorúbb európai abortuszszabályozások közé tartozott, évek óta próbálják konzervatív csoportok és jobboldali pártok felülvizsgáltatni, ezek a törekvések pedig rendre hatalmas tiltakozásokat váltanak ki.

2016-ban például egy olyan törvényjavaslat került a parlament elé, amely minden esetben megtiltotta volna az abortuszt, még akkor is, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyeztetné az anya életét. Akkor született meg a Czarny Protest, azaz a Fekete tüntetés: a fekete szín azóta is az abortusz szigorítása ellen fellépő lengyel nők egyik szimbóluma.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher