Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két képviselő is kilép az Egert kormányzó frakcióból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 15.08: Hamisnak titulálta Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán ellenük felhozott vádjait közleményében az Egységben a Városért frakció. Mint írják,

„A képviselők által, a sajtótájékoztatón elmondott kritikákat még a nyáron átbeszéltük és egy éppen Komlósi Csaba által megszövegezett frakciószabályzattal rendezte a képviselőcsoport. Augusztus óta minden közgyűlési döntésünk a frakció előzetesen megvitatott  és elfogadott álláspontját tükrözte, ennek ellenére a két képviselő több alkalommal a frakciótöbbség döntésével ellentétesen szavazott a közgyűléseken. A Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán által elmondott vádak nem igazak és teljesen alaptalanok.[…] Az Egységben a Városért Egyesületet tavaly októberben szavazataikkal támogató egri választók joggal érezhetik becsapva magukat, hiszen a két képviselő ezen lépésével veszélybe sodorta az eddigi közösen elért eredményeinket és a frakció jövőbeni terveit.”

Hozzátették, hirtelen kilépésük előtt a frakció „értetlenül áll.”

Korábban írtuk: 

Kilép az Egert irányító Egységben a Városért koalícióból Keresztes Zoltán, a Momentum önkormányzati képviselője, és Komlósi Csaba független képviselő is. Mai, a Dobó téren tartott, rövid sajtótájékoztatójukon Keresztes távozása okaként azt hozta föl, egy évig küzdött az elvileg a várost irányító frakcióban azért, hogy a Jobbikból a polgármesterség miatt kilépő Mirkóczki Ádám polgármesterrel szót értsen, azonban a momentumos városatya szerint „fideszes, arrogáns stílusban” vezeti Mirkóczki a várost, a frakciót nem hallgatja meg.

Komlósi Csaba ehhez hozzátette:

„Az Egységben a Városért frakció célja egy éve az volt, hogy leváltsák a Fideszt, […] amely cinikus és arrogáns módon vett semmibe. Ezt a célt tavaly októberben elértük, többségbe kerültünk a közgyűlésben és új polgármester lett. […] azt gondoltam, hogy most alkalom nyílik azoknak az elveknek a gyakorlatba ültetésére, amiben hiszek. Sajnos ebből a szempontból az elmúlt év nagy csalódás volt számomra. […] Gyorsan kiderült, hogy új polgármesterünk nem akar elfogadni semmiféle belső kontrollt, nem kíváncsi eltérő véleményekre.”

Komlósi úgy folytatta, a rendkívüli jogrend idején felsokasodtak a problémák, Mirkóczki új alpolgármestereket nevezett ki, új vezetőket állított a városi cégek élére. De például legutóbb a sajtóból értesült csupán a képviselő arról is, hogy Mirkóczki nem támogatja Karácsony Gergely Szabad Városok Szövetségében meghirdetett népszavazás kezdeményezését sem.

De korábban a költségvetés elfogadásánál sem vette figyelembe a vezető városházi frakcióban Komlósi véleményét.

Ezért ő úgy látja, mostanra számára csak a kilépés, és a független önkormányzati politizálás maradt.

Keresztes Zoltán a Momentum részéről ehhez hozzátette, „nehéz és súlyos döntést” hozott, amikor megszüntette tagságát a többségi frakcióban és mostantól „konstruktív ellenzéki” szerepet vállal csak. Noha Keresztes szerint a frakciót irányító egyesület jelzi „van remény a 2022-es kormányváltásra”, ő pedig az Egységben a Városért Egyesület tisztségviselője marad, de a polgármester „fideszes módszerei miatt” a városházi politizálást inkább ellenzékből folytatná.

Azt is nehezményezte, hogy a városvezető a járvány alatti, rendkívüli jogrendet kihasználva a városi cégeket egy új ernyőcég, az EVAT Zrt. alá szervezte ki, ezzel Keresztes szerint a köztulajdonban lévő társaságok „kikerültek a város lakóinak kontrollja alól.”

„Szavazóink a jogos elszámolást várják tőlünk, ennek fényében ezek a lépések érthetetlenek a magát függetlennek mondó polgármestertől. […] Mindegyik eset megelőzhető lett volna a demokratikus együttműködés követelményeinek betartásával.”

-zárta le rövid közleményét az immár ismét ellenzéki Keresztes.

Keresztes és Komlósi távozása a frakcióból azt jelenti, hogy az Egységben a Városért frakció elveszítette városházi többségét, 18-ból már csupán 8 képviselő politizál továbbra is a polgármester mellett. Komlósi Csaba, aki Mirkóczki Jobbikból való távozásával egy időben lépett ki az LMP-ből, korábban a frakció vezetője is volt, erről a pozícióról azonban éppen az említett problémák miatt már júliusban lemondott, őt pedig Földvári Győző követte a poszton.

2019 márciusában Egerben az elsőként jelentették be az akkor még ellenzéki és független képviselők, hogy közös egyesületet létrehozva indulnak a Fidesz ellen az önkormányzati választásokon. Ezzel egy időben Mirkóczki Ádám, a Jobbik akkori kommunikációs igazgatója is bejelentette, kilép a pártból és független polgármester-jelöltként indul el Heves megye székhelyén.

(Egri Ügyek)

Az egri városvezetés hivatalosan még nem reagált a két kilépésre, amint ezt megteszik, cikkünket frissítjük.

Eredeti cikkünkben tévesen írtuk, hogy az EV frakció nem veszítette el többségét, és hogy az egri közgyűlésnek csupán 12 tagja lenne. A hibákat javítottuk.