Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha az EMMI másokat hibáztat az egészségügyi törvény félremagyarázása miatt, miért titkolják az előkészítő anyagokat?

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogy azt mi is megírtuk tegnap: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) friss felmérést publikált arról, mit gondolnak az orvosok az Országgyűlés által megszavazott bérfejlesztéséről és az olyan egyéb változásokról, mint például a másodállás vállalásának korlátozása vagy az a dolgozók másik kórházba való 1 évre szóló átvezénylése.

A kérdőívet közel 8000 magyar orvos töltötte ki, a válaszadók pedig egyértelműen kifejezték, hogy többségében elhagynák a rendszert, ha a kormány nem változtat a jelenlegi megállapodáson.

A kitöltők 77 százaléka, azaz 5970 orvos nyilatkozott úgy, hogy ebben a formában nem írja alá az új jogviszonyt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minderre úgy reagált:

„A Magyar Orvosi Kamara javaslatát fogadta el a Kormány, és ezután a parlament megszavazta minden idők legnagyobb orvosi béremelését, ami kedvező feltételeket nyújt az orvosok számára. Az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt. A Kormány, ahogy a törvény előkészítése során egyeztetett a MOK-kal, úgy a végrehajtási rendeletek kidolgozása során is egyeztetni fog. Nem tartunk attól, hogy orvosok tömegesen hagynák el a pályát”

A minisztérium tehát az ellenzéket és a sajtót hibáztatja az új törvény félremagyarázásáért. Viszont nem sok támpontot nyújt a tekintetben, mégis mi alapján készült az új törvény, amely rengeteg tiltakozást váltott ki az érintettekből.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő épp ezért közérdekű adatkérést nyújtott be, hogy nyilvánosságra kerüljenek a törvény előkészítő anyagai.

Az adatok kiadását azonban a minisztérium megtagadta.

Ahogy azt Szél Facebook-bejegyzésében megjegyzi:

„Nem elég, hogy a kormány senkivel sem egyeztetve, titokban előkészítve terjesztette a parlament elé az egészségügyi ellátást alapjaiban felforgató törvényt, majd tárgyalta kivételes eljárásban, időt sem hagyva arra, hogy egyáltalán elolvassák és érdemben megvitassák az érintettek, most még azt is megtagadták, hogy utólag lássuk a döntés hátterét, az előkészítő anyagokat, hatástanulmányokat.”

A független országgyűlési képviselő ezért kikérte a minisztériumtól ” a törvény valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen az egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt, illetve a szabályozás társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait felmérő, döntést megalapozó, illetve előzetes hatásvizsgálati dokumentumait.”

Kérdésére azonban az EMMI mindössze annyit válaszolt: „az Ön által kért adatok további jövőbeli döntés megalapozását szolgálják, így igényét az Infotv. 27. § (6) bekezdés első fordulata alapján elutasítom.”

„De miféle jövőbeli döntésről beszélünk egy megszavazott törvény esetén?!” – tette fel a költői kérdést posztjában Szél Bernadett.

Emlékezetes, milyen rohamtempóban fogadta el az új törvényt az Országgyűlés: Orbán Viktor miniszterelnök október 3-án, szombaton beszélt először arról, hogy aznapi egyeztetésüket követően a kormány elfogadja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatát az orvosok bérrendezéséről, az erről szóló törvényjavaslatot –  amelynek célja a hálapénz kivezetése is – a kormány hétfőn be is nyújtotta a parlament elé, október 6-án, kedden pedig már meg is szavazták azt.

Csakhogy az ezt követő napokban-hetekben számos szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy az új törvénynek több árnyoldala is van, többek között az, hogy a másodállások korlátozása jogsértő, az 1 éves átvezénylés családokat szakíthat szét, a bértábla pedig tovább növeli az egyenlőtlenségből fakadó feszültségeket.

Mindezt úgy, hogy a döntés előkészítéséről valójában szinte semmit nem tudni, és úgy tűnik, az EMMI inkább másokra mutogat ahelyett, hogy a kritikákra érdemben reagálna.

„A kormánynak azonnal nyilvánosságra kell hoznia a döntést megalapozó hatástanulmányokat, hogy lássuk, milyen hatással lesz a betegellátásra az egészségügy átalakítása, vagy el kell ismernie, hogy nincsenek ilyen szakmai előkészítő anyagok: ez esetben vissza kell menni a startvonalhoz, és komolyan kell venni az egészségügyi dolgozókkal, a társadalommal és az ellenzékkel való egyeztetést! Az egészségügy élet-halál kérdés, felelős kormányzást várunk!” – fogalmazott posztjában Szél Bernadett.

A teljes poszt itt olvasható:

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor