Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

EMMI: az orvosok egy része azért bizonytalan, mert az ellenzék és a média félremagyarázta az új törvényt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerda reggel tette közzé a Magyar Orvosi Kamara (MOK) friss felmérését arról, mit gondolnak az orvosok az Országgyűlés által megszavazott bérfejlesztéséről és az olyan egyéb változásokról, mint például a másodállás vállalásának korlátozása vagy az a dolgozók másik kórházba való 1 évre szóló átvezénylése.

A kérdőívet közel 8000 magyar orvos töltötte ki, a válaszadók pedig egyértelműen kifejezték, hogy többségében elhagynák a rendszert, ha a kormány nem változtat a jelenlegi megállapodáson.

A kitöltők 77 százaléka, azaz 5970 orvos nyilatkozott úgy, hogy ebben a formában nem írja alá az új jogviszonyt.

Az orvosok 37,4 százaléka emiatt a magánegészségügybe tart, miközben 35,3 százalék azt nyilatkozta, a szerződés aláírása helyett inkább elhagyja az országot vagy az ágazatot. Külföldre inkább a fiatalabb, a magánegészségügybe a középkorú orvosok terveznek távozni a felmérés szerint. Nem kevesebb, mint 5110 közellátásban dolgozó orvos névvel is vállalta, hogy ez év végével az új jogviszonyt nem fogja felvállalni.

Az ATV a felmérés publikálása után megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mi a véleményük a MOK által közzétett eredményekről.

Az Emmi erre azt válaszolta: szerintük az orvosok egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt.

„A Magyar Orvosi Kamara javaslatát fogadta el a Kormány, és ezután a parlament megszavazta minden idők legnagyobb orvosi béremelését, ami kedvező feltételeket nyújt az orvosok számára. Az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt. A Kormány, ahogy a törvény előkészítése során egyeztetett a MOK-kal, úgy a végrehajtási rendeletek kidolgozása során is egyeztetni fog. Nem tartunk attól, hogy orvosok tömegesen hagynák el a pályát” – írta az Emmi az ATV Híradónak.

Az elmúlt hetekben az orvosok mellett számos szervezet is felhívta rá a figyelmet, hogy az új törvénynek több árnyoldala is van, többek között az, hogy a másodállások korlátozása jogsértő, az 1 éves átvezénylés családokat szakíthat szét, a bértábla pedig tovább növeli az egyenlőtlenségből fakadó feszültségeket.

A Független Egészségügyi Szakszervezet akciószövetséget is szervezett az új törvény ellen, amiben az alábbi szervezetek vesznek részt:

 • Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége,
 • Független Egészségügyi Szakszervezet,
 • Magyar Orvosok Szakszervezete,
 • Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége,
 • Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége.

Az Orvosi Kamara rákérdezett a törvény általa legaggasztóbbnak tartott elemeire is, amelyek alapján a szervezet konszenzusos törvénymódosítást (nem pedig rendeleti szabályozást) vár a következő pontokban:

 • vezényelhetőség (kirendelés, áthelyezhetőség) egészségügyi dolgozók számára elfogadható szabályozása: a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum 100 munkanapra történő kirendelés, világosan meghatározott mentesítő körülményekkel.
 • másodállások gyakorlásának lehetőségét biztosítani kell: a rossz, kerülendő példákat szükséges tiltani, nem pedig a becsületes, szakmai fejlődést segítő munkát engedélyhez kötni
 • Az eredeti, szakmai előmenetelt tükröző és későbbiekben értéktartást garantáló bértábla bevezetését kérjük
 • szabadságok és végkielégítések mértéke ne legyen kedvezőtlenebb, mint a közalkalmazotti viszonyban
 • hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat ki kell venni a törvényből (ilyen pl. a nőgyógyászat kivételezése és az önkéntes segítő megjelenése)
 • Az érdekképviseleti lehetőségek – nemzetközi jogba is ütköző – korlátozását vegyék ki a törvényből.
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán