Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders Joe Biden munkaügyi minisztere lenne

Ez a cikk több mint 2 éves.

Múlt héten szivárogtatta ki a Politico, hogy Bernie Sanders vélhetően munkaügyi miniszterként szeretne részt vállalni Joe Biden elnöksége alatt. Bernie Sanders egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, de több hozzá közel álló forrás megerősítette a hírt.

A vermonti szenátor a 2016-os demokrata előválasztáson vált ismertté, amikor rövid időn belül egy kis állam ismeretlen szenátorából stadionokat megtöltő országos politikussá vált. 2016-ban nem sokan múlott, hogy a Demokraták előválasztásán legyőzze ellenfelét, Hillary Clintont, akit sokáig biztos befutónak gondoltak. 2020-ban már az egyik legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsként állt rajthoz, de végül Joe Biden futott be az élen.

Bernie Sanders népszerűségének legfőbb oka, hogy évtizedek óta következetesen kiáll a dolgozók érdekei mellett.

Ezért érdekes kérdés, hogy vajon sikerül-e munkaügyi miniszterré válnia. Ebben a pozícióban ugyan nem rendelkezhetne a törvényhozás fölött, de egy olyan intézményt vezetne, amely a meglévő törvények és szabályozások betartatásáért felelős, illetve olyan  munkaügyi felméréseket és adatgyűjtéseket készít, amelyekből aztán törvények születhetnek.

A törvények betartatása és a törvény-előkészítés sem lényegtelenek annak fényében, hogy  több korábbi vezetés tőkés érdekeket szolgálva hanyagolta a munkaügyi minisztériumot. Ifj. George Bush elnöksége alatt pl. a minisztérium rendre ignorálta a beérkező munkajogi panaszokat.

Trump először egy óriásvállalat vezérigazgatóját választotta munkaügyi miniszternek, majd egy olyan embert, akinek azért kellett lemondania, mert kiderült róla, hogy korábban kisegítette a pedofília és szexkeresekdelem miatt börtönre ítélt Jeffrey Epsteint. Trump végül egy Wall Street-közeli ügyvédet jelölt ki az intézmény élére, aki azért harcolt, hogy minél kevesebb munkavállaló részesüljön a neki szánt juttatásokból a koronavírus-járvány alatt. Mindez jól illusztrálja, hogy egy Sanders által vezetett munkaügyi minisztérium jelentős változásokat tudna kieszközölni a dolgozók érdekében.

De egyáltalán lehetséges -e, hogy ez bekövetkezzen, feltéve, hogy Biden nyeri a választásokat? Több jel is arra mutat, hogy Biden nem készül rendkívüli reformokra ezekben a rendkívüli időkben. Kampánya az Obama-évek stabilitását ígéri visszahozni, és nem kizárt, hogy a stabilitás érdekében szövetséget fog kötni a „centrista republikánusokkal” (vagyis azokkal a jobboldaliakkal, akiknek Trump túl szélsőséges). A Politico beszámolója szerint több ilyen centrista republikánus kinevezését is fontolgatja Joe Biden csapata. Ha Bidenék valóban a demokrata-republikánus megbékélésre fog törekedni, akkor aligha lesz adminisztrációjukban hely egy szocialista szenátornak.

Másrészről viszont Sanders kinevezésével valamennyire egyesülhetne a végletesen kettészakadt Demokrata párt. De kibékíthető -e a párt szocialista és a liberális tábora? Egy Sandershez közeli forrás szerint kizárt, hogy pozícióhoz jusson a vermonti szenátor, mivel a demokrata elit „kompromisszumképtelennek” tartja, mivel a munkavállalói jogokhoz makacsul ragaszkodik.

Mindez persze csak spekuláció.  Amit biztosan tudhatunk a közeljövőről, hogy Sanders továbbra is része lesz az amerikai közéletnek. Bernie Sanders a The Hill c. műsorban ugyanis hangsúlyozta: nem elég „visszatérni a régi kerékvágásba”, a válság annál súlyosabb, ezért bejelentette, hogy

amennyiben Biden nyer, nemcsak az elnöknek lesz 100 napos programja, hanem ő és stábja is ki fog adni egy alternatív 100 napos programot.

Ez a program olyan követeléseket fog tartalmazni, mint az általános egészségbiztosítás, a minimálbér növelése vagy az állami infrastukúra-beruházás. Egy biztos tehát: akár munkaügyi miniszter lesz, akár nem, Bernie Sanders továbbra is képviselni fogja azokat a programpontokat, amelyeket a demokrata és a republikánus establishment is igyekszik a szőnyeg alá söpörni.