Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alexandria Ocasio-Cortez is alig tudott leszavazni, olyan hosszú sorok álltak a New York-i korai szavazáson

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő és Bill de Blasio, New York City főpolgármestere is élesen elítélte azt a káoszt és óriási várakozási időt, ami a városban a hétvégén beinduló korai elnökválasztási szavazás során alakult ki. A csak AOC néven ismert bronxi baloldali képviselő saját videóban számolt be arról, máris irgalmatlan hosszú sorok kígyóznak a korai szavazásra kijelölt hivatalos épületek előtt a nagyvárosban, pedig az elnökválasztás hivatalos napjáig még jó pár nap hátra van.

New Yorkban a hivatalos adatok szerint a korai szavazás során, a hétvégén már 193 ezren járultak az urnák elé, a városai választási iroda azonban láthatólag egyáltalán nem volt felkészülve ilyen rohamra. Ezért azután De Blasio és AOC külön sajtótájékoztatón hívták fel a választási bizottságot arra, rendezze a helyzetet hogy az állampolgárok zavartalanul tudjanak élni jogaikkal.

„A hosszú sorok a választóknak azt üzenik: menj inkább haza. Ez pedig óriási probléma!”

-közölte De Blasio aki hangsúlyozta, polgármesterként tudja, hogy a helyi választási bizottságnak számos eszköze áll rendelkezésre anélkül, hogy további szavazóköröket nyitna meg a korai voksolásra. Egy ilyen a „mobil szavazógépek” bevetése is, amely hétfőn már elkezdődött New Yorkban.

Ezenkívül a szavazókörök nyitvatartásának meghosszabítását is lényeges lépésnek nevezte a polgármester, a járványhelyzet miatt nem túl jól álló New York vezetője pedig még azt is felajánlotta, hogy az ezekkel járó anyagi teher 100%-át hajlandó állni az önkormányzat.

„Az Amerikai Egyesült Államokban egyáltalán nincs helye annak, hogy emberek két-három-négy órákat várakozzanak arra, hogy szavazhassanak” – tette hozzá saját sajtótájékoztatóján Ocasio-Cortez képviselő. Majd hozzátette, csak azért, mert mindez egy demokrata államban történik, a médiának is be kellene számolnia a káoszról, hiszen ha egy billegő, vagy republikánus államban állnának hosszú sorok, „arról beszélne a teljes média.”

De Blasio azonban leszögezte szerinte „nem összeesküvés, hanem inkompetencia eredménye” a fiaskó.

A New York-i választási bizottság mindenesetre nincs éppen a helyzet magaslatán, korábban ugyanis 100,000 brooklyni választópolgárnak hibás szavazólapot és borítékot postáztak ki, miután azok éltek a postai szavazási mód lehetőségével. De az igencsak kiélezett előválasztás sem folyt hibátalnul: a Demokrata Párt vezetősége ekkor számos regisztrált demokrata szavazónak még a távoli szavazásos lapját sem küldte ki.

Noha az elnök-, szenátor- és képviselőválasztás napja az USA-ban november 3-a, kedd, a rendkívüli járványhelyzet miatt eddig már 60 millió amerikai állampolgár szavazott korán, avagy postai úton. A legtöbben Texasban, Floridában és Kaliforniában éltek így szavazati jogukkal. Azokban közül az államokban, amelyek a postai és korai szavazók regisztrált pártállását is rögzítik a már szavazók 48%-a volt demokrata, és 28%-uk republikánus.

Becslések szerint jövő kedd reggelig ez a szám akár az elképesztő, 100 milliós nagyságrendet is elérheti.

Míg a vírus veszélyes miatt Joe Biden ellenzéki elnökjelölt és a Demokrata Párt híveit a korai és postai szavazásra biztatja, addig Donald Trump elnök igyekszik kétségbe vonni a postai szavazás tisztaságát, többször posztolt például Twitterén meg nem erősített híreket eltűnt postai szavazóurnákról is.

Címlapkép: Axios, Twitter