Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A SOTE pszichiátriát covid-kórházzá alakítják, újabb gócpontok jöttek létre -koronavírus-összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon 2079 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon, ezzel együtt jelenleg összesen  45 461 fő igazoltan covid-pozitív beteget tartanak számon hazánkban. A járvány következtében elhunyt 63 beteg, ők többségében az idősebb korosztályba tartoztak, vagy krónikus betegségük volt. 2891 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen.

Covid-kórházzá alakítják a SOTE pszichiátriát

A Telex értesülései szerint két lépcsőben ürítik majd ki a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáját, illetve a vele egy épületben működő Neurológiai Klinikát. Az intézményeknek már jövő héttől fogadniuk kell a betegeket.

Az említett klinikákon eddig is láttak el koronavírusos pszichiátriai és neurológiai betegeket, ám innentől azokat a betegeket is fogadják, akik covidosak, vagy covid-gyanúsak, de nem pszichiátriai vagy neurológiai betegek. A nem covidos pszichiátriai betegeket innentől a Rókus kórházban fogadják majd, a Neurológiai Klinika betegeit pedig a jelenlegi helyszínhez közeli Külső Klinikai Tömbbe helyezik át.

Vidnyánszky Attilát és Pikó Andrást is pozitívra tesztelték

A Nemzeti Színház igazgatójának állapota az MTI közleménye szerint kielégítő, jelenleg otthon pihen, a színházban a járványügyi hatóságokkal egyeztetve folyik a kontaktkutatás és a tesztelés. A HVG információi szerint Vidnyánszky hétfőn még részt vett a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén, ahol egy forrásuk beszámolója szerint még külön tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Pikó Adrás, a VIII. kerület polgármestere hivatalos Facebookján jelentette be, hogy az ő tesztje is pozitív lett:

Most kaptam meg a koronavírus tesztem eredményét, mely pozitív lett.
Október 23-án délután jelentkeztek a tünetek,…

Közzétette: Pikó András polgármester – 2020. október 27., kedd

Beszámolója szerint október 23-án jelentkeztek nála az olyan tünetek, mint a száraz köhögés, enyhe láz és „elviselhetetlenségig fokozódó izomfájdalom”. A polgármester feladatait átmenetileg általános helyettese, Szili-Darók Ildikó alpolgármester látja el.

Fél éve hunyt el egy koronavírusos férfi, még mindig nincsen benne a hivatalos statisztikában

A 68 éves beteg április 14-én hunyt el egy székesfehérvári kórházban, a halottvizsgálati lapon általános verőér-elkeményedést jelöltek meg alapbetegségként, amely agyi infarktushoz vezetett. A férfi egy közeli idősotthon lakója volt, gyakran szorul kórházi kezelésre: márciusban egy hugyúti fertőzés miatt fektették be, de miután hazaengedték, belázasodott.

Ekkor újra kórházba került, ahol tüdőgyulladásra gyanakodtak, de végül pozitív lett a koronavírus-tesztje. Április 10-én így fertőzöttnek bizonyult, a kórházi dokumentumok szerint a covid szintén hozzájárulhatott halálához, közvetlen okként keringési elégtelenséget állapítottak meg nála. A férfi lánya napokig figyelte, hogy édesapja felkerül-e a koronavírus-fertőzött elhunytak listájára, ami ugyan anonim, de az életkor és az alapbetegségek alapján akár konkrét esetek beazonosítására is alkalmas. A lány ezután írt a Belügyminisztériumnak, rövid választ kapott, ám az elhunyt apa esete azóta sem került fel a listára. (444)

Gócpont alakult ki egy Veszprém megyei szociális intézményben

Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében az október 26-i adatok szerint összesen 202-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 9 személy zsorul kórházi ellátásra, a többiek állapota kielégítő vagy tünetmentes, írja az Index. Az ott dolgozók közül 54 személy lett igazoltan fertőzött.

A Veszprém megyei intézmény alaptevékenységei közé tartozik – többek között – a fogyatékos, pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg és fogyatékos személyek ápolása, gondozása, egyéb habilitációs és rehabilitációs jellegű ellátása.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor