Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

50 forint támogatást kapott az államtól a 73 évesen is dolgozni kényszerülő nyugdíjas nő

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az ATV Híradó számolt be róla, hogy egy fóti nyugdíjas asszony, miután másfél hónappal ezelőtt, a hirtelen megemelkedett árak miatt egyszeri segélyt igényelt, 50 forint rezsi támogatást kapott.

A 73 éves asszonynak évekkel ezelőtt elhunyt a férje, így havonta 91 ezer forintot kapott, özvegyi nyugdíjával együtt. Ezt a járvány előtt egy bevásárló központ takarításával egészítette ki, most egy irodaházban dolgozik éjszakánként. Az asszony az ATV-nek azt mondta: szerencsésnek érzi magát, hogy van ereje dolgozni és nem drágák a gyógyszerei.

A műsornak a Magyar Államkincstár azt nyilatkozta: az egyszeri segély minimum összege 15 000 forint, így a nyugdíjas hölgy nem kaphatott 50 forintot, panaszával azt a szervet keresse meg, ahol a segélyt igényelte.

Frissítés (2010. 10. 28): Portálunknak is reagált a Magyar Államkincstár. Az intézmény, megismétli a cikkünkben már leírt állítást, hogy az egyszeri segély összegének minimum 15 ezer forintnak kell lennie, így a hölgy az 50 forintot valamilyen más jogcímen kaphatta.

„Ügyfeleink személyes adatainak tiszteletben tartása miatt, az ő kifejezett beleegyezésük nélkül konkrét ügyekről nem adhatunk tájékoztatást. Ugyanakkor általánosságban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett részére a hírek szerint kiutalt 50 forint a vonatkozó jogszabály alapján nem lehet egyszeri segély, mivel annak legkisebb összege 15000 forint. Ilyen összegű kiutalás – az érintettnek a televízió híradásában és a sajtóban is megjelent saját elmondásából kiindulva – az előző évi nyugdíj melletti munkaviszonyból elért jövedelme után a hivatalból megállapított 0,5 százalékos mértékű, visszamenőlegesen elszámolt nyugdíjnöveléssel történhetett, amelynek időpontját a jogszabály a munkaviszonyban állók esetében a tárgyév szeptember 30-ban rögzíti” – írja az államkincstár.

Ezzel részben egybehangzóan nyilatkozta Farkas András nyugdíjszakértő, hogy még hasonlóval sem találkozott, az ügyben több problémás pontot is lát. A nő egyrészt nem kapott megfelelő tájékoztatást az utalás jogcíméről, amit csekk megérkezése előtt meg kellett volna kapnia, a kiutalásról szóló igazolással együtt.

Jelenleg 700 ezer nyugdíjas él a 80 ezer forintos létminimum alatt a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szerint.

Az elnök arról számolt be, hogy sokan fordulnak hozzájuk azzal kapcsolatban, hogyan lehetne könnyíteni a helyzetükön. Hozzátette azt is, hogy a méltányossági alapú nyugdíjra félretett összeg rendkívül alacsony, évek óta változatlan, holott a költségvetésnek ezen része adhatna lehetőséget a megszorult nyugdíjasok megsegítésére.

Szerinte abból az 53 ezer emberből, aki beadta a kérelmet, körülbelül 33 ezer kapta meg a méltányossági nyugdíjemelést, ami átlagban havi 3700(!) forintot jelent.