Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkezdődött az országos sztrájk Belaruszban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Munkabeszüntetéssel, egyetemi tiltakozásokkal és forgalomlassítással vette kezdetőt hétfő reggel az az országos sztrájk, amelyet még két héttel ezelőtt hirdetett meg a belarusz ellenzék száműzetésben lévő vezetője, Szvetlana Tyihanovszkaja. A politikusnő vasárnap éjfélig adott ultimátumot Alekszandr Lukasenko elnöknek, hogy távozzon hivatalából, ellenkező esetben országos sztrájkra hívta az állampolgárokat.

A Tut.by percről percre tudósítása szerint több gyárban is sztrájkba lépett a dolgozók egy része. Arról ellentmondásosak a hírek, hogy melyik gyárban milyen mértékű a munkabeszüntetés, ám annyi biztosnak tűnik, hogy több helyen a biztonsági erők már felléptek a dolgozókkal szemben.

A Belsat televíziócsatorna például arról számolt be, hogy a Hrodna városában található Azot műtrágyagyár egyik műszakának felét őrizetbe vették, tiltakozásképp pedig több másik műszak sem vette fel a munkát. A cégvezetés szerint azonban semmi fennakadás nincs a telephelyen, a munka zavartalanul folyik. Csupán annyi történt, hogy száz ember összegyűlt reggel a gyár bejáratánál, de ők nem a vállalat alkalmazottai.

Az Azot előtt rendezett szimpátiatüntetésről valóban van fényképes felvétel, ám videó őrizetbe vételekről is készült, így feltételezhető, hogy az ellenzéki média tudósításai közelebb állnak a valósághoz, mint a cég hivatalos közlése.

Munkabeszüntetésről érkeznek hírek a Belarusznyeft olajipari vállalattól, az Atlant háztartási gépgyárból, a minszki Elektrotechnikai Üzemből és az ikonikus MTZ traktorgyárból is.

A munkabeszüntetéssel párhuzamosan a főváros több pontján kisebb szolidaritási láncok jöttek létre, a rohamrendőrség több ilyen kiscsoporttal szemben erőszakosan lépett fel.

Több felsőoktatási intézményben is szolidaritási sztrájkok kezdődtek, a Belarusz Állami Egyetem diákjai ülősztrájkba kezdtek, de demonstráltak az orvosi és az informatikai egyetem hallgatói is. Több száz diák az utcára is kivonult:

Ugyancsak a tiltakozási repertoár részét képezik a forgalomlassítások: a reggel Minszk több forgalmas útvonalán alakultak ki a lentihez hasonló jelentek:

A sztrájk reggelén kiadott nyilatkozatában Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető úgy fogalmazott, a belarusz nép újabb lépést tesz a szabadsága visszanyerése, az erőszak beszüntetése és új választások kiírása érdekében. A politikus szolidaritását fejezte ki a sztrájkoló munkásokkal.

Vasárnap egyébként százezernél is több ember vonult az utcára, az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztások óta folyamatosan zajló tüntetéshullám részeként.