Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országos sztrájkot hirdet az ellenzék Belaruszban, százezres tüntetések országszerte

Több mint százezer ember tüntetett sajtóértesülések szerint Belarusz fővárosában, Minszkben, illetve további tucatnyi településen voltak jelentős megmozdulások.

Az ellenzék korábban felszólította a csalással hatalmat szerzett vezetőt, Lukasenkát: éjfélig távozzon a hatalomból, írjanak ki új választásokat, és engedjék ki a politikai foglyokat, ellenkező esetben általános sztrájkot hirdetnek az országban.

A kora délutántól zajló fővárosi demonstrációra összegyűlt több tízezres tömeg „Sztrájkot! Sztrájkot!” skandálással indult meg a belváros, majd az elnöki rezidenciaként funkcionáló Függetlenség-palota felé.

A hírhedten erőszakos belarusz belbiztonsági szervek az augusztus eleje óta 11. vasárnapi tömegdemonstráció résztvevői ellen is brutálisan léptek fel: több helyen használtak villanógránátokat, újságírókat, járókelőket tartóztattak le, illetve több helyen bántalmazták a tüntetőket.


Szvetlana Tyihanovszkaja, az ellenzék száműzött vezetője emlékeztette Lukasenkát, teljesítse a követeléseket 23:59-ig, de az idősödő diktátor jelezte, hogy erre nem hajlandó.


Az országban immár lassan 90 napja tartanak töretlen erővel a különböző demonstrációk, sztrájkok annak érdekében, hogy az országot két és fél évtizede megkérdőjelezhető eszközökkel uraló Alekszandr Lukasenka megváljon végre a hivatalától, és új, ezúttal tisztességes és komolyan vehető választásokat írjanak ki. Az eseményeket a Mércén nagyon szorosan követjük, itt találhatjátok az eddigi megmozdulásokról írt tudósításainkat és elemzéseinket.

(Reuters)