Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országos sztrájkot hirdet az ellenzék Belaruszban, százezres tüntetések országszerte

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint százezer ember tüntetett sajtóértesülések szerint Belarusz fővárosában, Minszkben, illetve további tucatnyi településen voltak jelentős megmozdulások.

Az ellenzék korábban felszólította a csalással hatalmat szerzett vezetőt, Lukasenkát: éjfélig távozzon a hatalomból, írjanak ki új választásokat, és engedjék ki a politikai foglyokat, ellenkező esetben általános sztrájkot hirdetnek az országban.

A kora délutántól zajló fővárosi demonstrációra összegyűlt több tízezres tömeg „Sztrájkot! Sztrájkot!” skandálással indult meg a belváros, majd az elnöki rezidenciaként funkcionáló Függetlenség-palota felé.

A hírhedten erőszakos belarusz belbiztonsági szervek az augusztus eleje óta 11. vasárnapi tömegdemonstráció résztvevői ellen is brutálisan léptek fel: több helyen használtak villanógránátokat, újságírókat, járókelőket tartóztattak le, illetve több helyen bántalmazták a tüntetőket.


Szvetlana Tyihanovszkaja, az ellenzék száműzött vezetője emlékeztette Lukasenkát, teljesítse a követeléseket 23:59-ig, de az idősödő diktátor jelezte, hogy erre nem hajlandó.


Az országban immár lassan 90 napja tartanak töretlen erővel a különböző demonstrációk, sztrájkok annak érdekében, hogy az országot két és fél évtizede megkérdőjelezhető eszközökkel uraló Alekszandr Lukasenka megváljon végre a hivatalától, és új, ezúttal tisztességes és komolyan vehető választásokat írjanak ki. Az eseményeket a Mércén nagyon szorosan követjük, itt találhatjátok az eddigi megmozdulásokról írt tudósításainkat és elemzéseinket.

(Reuters)