Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

15 millió forinttal károsíthatja meg a soroksári polgármester az Utcáról Lakásba Egyesületet

Ez a cikk több mint 3 éves.

15 millió forinttal károsíthatja meg a soroksári polgármester és a képviselő-testületi többség az Utcáról Lakásba Egyesületet (ULE) és a kerületi lakásszegénységben élőket, miután rendeletalkotási jogukkal visszaélve, téves információt terjesztve és az érintetteket a nyilvános ülésekről kitiltva megszavazták, hogy a civil szervezet ne építhessen lakásokat saját telkén – írja az ULE közleményében.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a Soroksári Önkormányzat képviselő-testülete múlt kedden hozott rendeletével változtatási tilalmat rendelt el egy szűk területen, amelyen az Utcáról Lakásba Egyesület saját tulajdonú telke az egyetlen beépítésre váró ingatlan.

A helyzet előzménye, hogy néhány hete ismeretlenek Tiszta Soroksárért Társaság néven elkezdték azt a hamis információt terjeszteni, hogy hajléktalanszállót épít az egyesület. Holott az ULE valójában nem szállót, hanem egy 3 lakásos sorházat szeretett volna felhúzni, amelyek ingatlanjait olcsón adták volna ki rászorulóknak.

A múlt heti ülésen Bese Ferenc polgármester elismerte, hogy pontos tudomása volt arról, hogy az álhírekkel ellentétben otthontalan emberek számára épülnek bérlakások, mégis többször, nyíltan hajléktalanszállónak nevezte a maximum 7 ember befogadására szánt épületet, a Grassalkovich úton lévő, összesen 500 fős szállóhoz hasonlítva azt.

Az ULE közleményében hangsúlyozza: a lakásépítést a rendelet miatt nem lehet befejezni, holott a szervezet a telek megvásárlására, közművesítésére és munkadíjakra már több mint 15 millió forintot adott ki eddig. Ez az éves költségvetésük negyedét jelenti.

A szervezet a Mércének elmondta, csak abban az esetben tudnák folytatni az építkezést, ha kártérítést vagy cseretelket kapnának az önkormányzattól, de arra nincs tartalékuk, hogy egy újabb telket vásároljanak.

„Az egyesület működése tovább haladhat így is, de ebben az esetben ezekre a lakásokra nem tudunk újabb lakáspályázatokat kiírni, így kevesebb embernek lesz biztos tető a feje felett. Ez a pénz egyéni adományokból és céges támogatásokból jött össze, így végeredményben az ő hozzájárulásuk is hiábavaló lenne” – nyilatkozta az ULE.

Hozzátették, szeretnék békés úton megegyezni, és tegnap kaptak is meghívót Bese Ferenc polgármestertől, hogy személyesen tárgyaljanak. Ez a találkozó a jövő héten esedékes, remélik, hogy kapnak kézzelfogható ajánlatot egy másik telekről vagy a pénzügyi kárpótlásról, és a novemberi soroksári testületi ülésen már tud is erről érdemben dönteni a testület.

Ha ez nem sikerül, akkor megpróbálják jogi úton rendezni a kérdést.