Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trumpot összeesküvés-elméletekről, Bident múltbéli hibáiról kérdezték a tegnapi lakossági fórumon

Ez a cikk több mint 3 éves.

A tegnapi napon rendezték meg az amerikai elnökválasztás második jelölti vitáját – ám a republikánus Trump és a demokrata Biden végül nem egymással beszélgettek, hanem két külön town hall-t (lakossági fórumhoz hasonló esemény) tartottak. Trump koronavírus-fertőzése miatt Biden először virtuális vita rendezésére tett javaslatot, ám a jelenlegi elnök azt visszautasította, mondván, hogy nem vesztegetné az idejét ilyesmire.

Trump Miamiból, az NBC stúdiójából jelentkezett be, Biden pedig a philadelphiai ABC székhelyről, mivel mindkét adást ugyanabban az időpontban sugározták, a szavazók kénytelenek voltak választani a két műsor között. Bident az esemény előtt letesztelték, Trump viszont nem volt hajlandó elárulni, hogy szűrték-e, annyit mondott, hogy „nem emlékszik”, de egyébként „folyamatosan tesztelteti magát”.

Bident többek között a Green New Dealről kérdezték, amelyet kampányoldalán a klímavédelmi törvényalkotás „elengedhetetlen keretrendszereként” definiál. A helyszínen már kicsit másképpen válaszolt, sőt, még a terv nevét is rosszul mondta: „New Green Dealt” emlegetett, majd hozzátette, hogy valóban szükség van egy keretrendszerre, de nem a Green New Dealre. Előkerültek az LMBTQ-jogok is, egy transznemű fiatal édesanyja arról kérdezte a jelöltet, hogy hogyan garantálná a jogi védelmet az LMBTQ emberek számára, felidézve, hogy a Trump-kormány kirekesztően bánt velük, mire Biden azt felelte: megváltoztatná a jogszabályokat és felszámolná a diszkriminatív rendeleteket.

A fórum alatt előkerült még az az 1994-es büntetőjogi törvény, amelynek Biden volt az egyik előterjesztője, és amely miatt Amerikában az egyik legmagasabb lakosságarányosan a bebörtönzési ráta, aránytalanul sújtva a feketéket és rasszista tömeges bebörtönzési hullámot elindítva. Biden megjegyezte, hogy azóta drasztikusan megváltoztak a dolgok, a büntetőjogi törvény pedig nem öregedett túl jól, de a tartalmánál nagyobb baj volt az, ahogyan állami szinten értelmezték és alkalmazták. Hozzátette: még mindig támogatja, hogy minél több rendőr tartózkodjon az utcákon, de az ő feladatuk a közösségi élet szabályozása legyen.

Donald Trump lakossági fóruma egy fokkal mozgalmasabb volt: az NBC riportere, Savannah Guthrie folyamatosan az elhangzottak bizonyítására kérte a jelenlegi elnököt és felhívta a figyelmét arra, ha fals információ hangzott el.

Trumpot (akit többször is vádoltak már rasszizmussal) egyébként sokszor úgy vették, hogy látsszon: egy nagyon egyetértő, bólogató fekete nő ül mögötte:

A jelenlegi elnököt a QAnon nevű, összeesküvés-elméleteket és szélsőséges nézeteket terjesztő csoportról is kérdezték, akiktől nem határolódott el teljesen, mindössze annyit mondott, hogy „nem tud róluk semmit”, illetve „tudja, hogy ellenzik a pedofíliát, amivel egyetért” (ezzel a QAnon híres konspirációs teóriájára célzott, miszerint sátánista csoportok gyermekek globális szexkereskedelmét szervezik, valamint Trump megbuktatására szövetkeznek).

Trump tagadta, hogy nagyjából 400 millió dolláros tartozása lenne, bevallása szerint sem külföldi bankoknak, sem Oroszországnak nem tartozik, illetve hogy egy ilyen összeg amúgy is mazsolányi a teljes vagyonát tekintve.

A harmadik vitára jelenlegi állás szerint október 22-én kerül majd sor, a szavazás napja pedig november 3-án lesz.

Trump jelenleg a jelentős lemaradásban van a felmérések alapján, a RealClearPolitics összes országos felmérést összefogó átlaga szerint Biden 9,4 százalékponttal vezet Trump előtt (négy éve ezekben a hetekben Hillary Clinton körülbelül 5-7 százalékkal volt Trump előtt, és ez az utolsó napokra még szorosabb lett).

A csatatér államokban (amelyek lakossága egyszer egyik, néha másik párt jelöltjére szavaz) pedig Biden több olyan helyen is vezet ahol a jelenlegi elnök négy éve legyőzte Hillary Clintont: Pennsylvaniában 6,5, Michiganben 7,2, Wisconsinban 6,3 százalékot ver a republikánusok jelöltjére a kutatások szerint.

A FiveThirtyEight szerint Bidennek jelenleg 87 százalék esélye van nyerni, ők anno Hillarynek 70 százalékos győzelmi esélyt jeleztek előre. Mindeközben a Trump-párti New York Post éppen felmelegíteni próbálja a Biden-család egyik gyanús történetét, miszerint a jelölt fia, Hunter Biden szerepet vállalt egy ukrán energetikai cég, a Burisma igazgatótanácsában, Joe pedig ezért fia kérésére közben járt annak érdekében, hogy az Ukrajnát vizsgáló főügyészt leváltsák.

Címlapkép: Wikimedia / Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America