Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedi a multiadó bevezetését a kormány a fővárosnak, viszont besegítene néhány fejlesztés finanszírozásába

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sajtótájékoztatót tartott Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának mai ülése után.

A fórumon a Fővárosi Önkormányzat és a kormány vett részt, és történt némi előrelépés Budapest koronavírus okozta anyagi nehézségeivel kapcsolatban, de – ahogy arra Kiss Ambrus felhívta a figyelmet, a nagyobb ügyek nem haladtak.

Fürjes Balázs államtitkár szerint a budapestiek szempontjából sikeres ülés volt a mai. Az államtitkár bejelentette többek közt, hogy „teljes egyetértésben” rögzítették, hogy a kormány a Lánchíd utolsó felújításának utolsó részleteként odaadja a (még Tarlós által kért) 6 milliárd forintot, ha a főváros vállalja, hogy a felújítás nem tart  18 hónapnál hosszabb ideig.

Egyetértettek abban is, hogy a pesti rakpartok meg kell újítani, terveik szerint jóval nagyobb tér lesz a gyalogosoknak és kerékpárosoknak és a zöld felületeknek, hogy „igazán birtokba vehessék a budapestiek a rakpartot és a Dunát„.

Fürjes elmondta azt is, két kérdésben nem értett egyet egyáltalán a főváros és a kormány:

Az egyik a nagykörúti forgalmi rend, a kormány ugyanis azt kérte, adják vissza az autósoknak a most biciklisávokkal szűkített szakaszt, mivel október és április között várhatóan radikálisan visszaesik a biciklis forgalom. A kormány azt kérte, ezidő alatt pótolja a főváros az ezzel kapcsolatos társadalmi párbeszédet és szakmai előkészítést. A kormány kérését Karácsony Gergely főpolgármester elutasította, tehát maradnak a körúti biciklis sávok. „Nem tartjuk jónak, de természetesen tudomásul vettük a főváros elutasító álláspontját” – kommentálta a döntést Fürjes. 

A másik kérdés a Liget fejlesztése volt: a kormány azt kérte, fontolja meg a főváros az általa vitatott három további épület (Nemzeti Galéria, a Gyerekszínház és a Magyar Innováció Háza) felépítését a Városligetben. Miután ezt Karácsony elutasította, a kormány képviselői azt kérték, hogy jöjjön létre egy szakmai munkacsoport, amely ki tudna dolgozni egy kompromisszumos megoldást, de a főpolgármester ezt is elutasította.

Ahogy arról beszámoltunk, a főváros nemrég megkongatta a vészharangot: Karácsony Gergely elmondása szerint ugyanis súlyos anyagi helyzetbe került az önkormányzat. A főpolgármester bejelentette, 30 milliárdos, nem létfontosságú beruházást, fejlesztést kell már így is visszavágniuk, de ahhoz, hogy a súlyos válsághelyzetet a fővárosi önkormányzat elkerülje, drasztikus lépésekre van szükség.

Ennek fényében a főváros a következőket javasolta a kormánynak: 

  •  támogassa a fővárosi adóemelést;
  • csökkentse a főváros szolidaritási adóját;
  • járuljon hozzá, hogy a főváros felvehessen egy 70 milliárdos hitelt;
  • különböző közfejlesztésekre adjon 55 milliárd forintos extra forrást.

Ezek közül egyet sem fogadott el a kormány, Fürjes ezt a következőképp indokolta: ha elfogadták volna a szolidaritási adó csökkentését, akkor igazságtalanul kevés pénz jutna a kisebb, szegényebb önkormányzatoknak; ha elfogadták volna a fővárosi adóemelést, akkor egy gazdaságilag nehéz időszakban indokolatlanul megnőttek volna a budapesti vállalkozások terhei; ha pedig elfogadták volna a hitelfelvételt, újra eladósodna a főváros.

Ezt a kormány nem tudja támogatni – mondta, viszont előállt egy kompromisszumos javaslattal: a budapestiek érdeke, hogy fejlődjön a város, de ne kerüljön adósságcsapdába Budapest, ezért a Sikló, a rakpart, Biodóm, illetve a fonódó villamos beruházását átvenné a fővárostól teljes egészében. Vagyis a kormány saját költségén vállalná a megvalósítás költségét, a terveket pedig közösen dolgoznák ki, és csak úgy építenének meg bármit is, ha a terveket a főváros jóváhagyta.

Kiss Ambrus szerint a mai ülésen „végre a számok nyelvén” beszélgettek a valóságról. A valóság pedig az, hogy a nagy ügyekben nem haladtak – tette hozzá.

A főpolgármester-helyettes elmondta, a válság, a járvány és a kormányzati megszorítások egyszerre 150 milliárdos lyukat ütnek a főváros költségvetésében, és ezt ki kell tenni az asztalra.

Fürjesnél kevésbé elégedetten arról is beszélt, a fővárosnak mely javaslatai nem kerültek még elfogadásra:

  • nem lesz visszavonva a Budapest-adó, ami 2020-22-ben nagyságrendileg 40 milliárd forintot követel a fővárostól;
  • nem támogatja a kormány az úgynevezett multiadót sem, amelyet mellett a versenyszféra szakszervezetei támogatásukat fejezték ki.

Kiss Ambrus hozzátette: a kormány által felajánlott fejlesztési finanszírozásokról nem tudtak dönteni, mert erről az ülésen értesültek.

„Meglátásom szerint nagy lépést nem tettünk, de a tárgyalóasztal mindig ott áll számunkra”

– mondta.

Frissítés (20.25): Karácsony Gergely Facebook bejegyzésben értékelte a tárgyalás eredményeit. A főpolgármester azt írja, 5 gond van azzal, hogy a főváros majdnem minden kezdeményezését elutasított a kormány, cserébe pedig azt ajánlották, hogy ők fizetik és valósítják meg a fejlesztéseket.

  • Karácsony úgy fogalmazott, a magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, így az adófizetők pénzével sem bánhat úgy, mintha az övé lenne.
  • A főpolgármester szerint a kormány az önkormányzatiságot támadja az önkormányzatok „politikai gyámság alá helyezésével”.
  • A Városliget patthelyzetével kapcsolatban azt írta, ő arra kapott mandátumot, hogy beton helyett több zöld legyen a városban, és ettől nem tágít.
  • „Valójában az történik, hogy amit a kormány elvesz a budapestiektől a Budapest-adóval, annak egy részét nagy kegyesen visszajuttatja, de úgy, hogy a beruházásokat saját maguk akarják megvalósítani. Tudjuk, hogy megy ez. Megbízást kapnak az oligarchák, aztán hirtelen megugranak a költségek. (A végén meg lesz belőle egy stadion)” – fogalmazott a negyedik pontban.
  • Végül pedig arra hívta fel a figyelmet Karácsony, hogy tavaly februárban ígérte meg a kormámy, hogy gyorsan hoznak határozatot a Lánchíd felújításának állami támogatásáról, de erre hét hónap kevés volt. „Miért kellene hinnünk a mai ígéreteknek?” – Tette fel a kérdést.

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak!

Nehéz másként olvasni a mai FKT eredményét, hogy a kormány megpróbálja…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. október 15., csütörtök

Címlapkép: MTI/Mónus Márton