Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány szerint a szegényellenes TB-törvény ellenzői az adóelkerülés oldalára állnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ungár Péter, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez (mely tárcához az egészségügy is tartozik), afelől érdeklődve, milyen következményekkel járhat a TAJ-szám elvesztése azokra nézve, akik nem tudják fizetni a TB havidíját.

A TAJ-számhoz kötött különböző támogatások, kedvezmények várható helyzetének tisztázása mellett azonban olyan választ kapott a képviselő, amiből az is kitűnik, hogy a kormány szerint a TB-törvény ellenzői az adóelkerülés oldalára állnak.

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára Ungárnak adott válaszában egészen pontosan úgy fogalmaz,

„Sajnálom hogy Ön is az adóelkerülés oldalára állt.”

Ezzel az államtitkár egyrészt azt mondja, hogy a TB-járulék egyfajta adó – ami jelentősen eltér az eddigi megközelítéstől, miszerint, ahogy a nevéből is kitűnik, itt egy járulékról van szó – másrészt ezen válasz alapján azokat, akik valamilyen okból kifolyólag, például azért, mert nincs rá meg a lehetőségük, nem fizetik be, adóelkerülőkként bélyegzi meg.

Sőt, mi több, akik ellenzik a TB-törvényt, a kormány szemében innentől kezdve az adóelkerülés pártján állnak, ami abból a szempontból problémás, hogy ellenzőinek általában az a problémája a szabályozással, hogy igazságosság-párti köpenybe bújtatva mélyen szegényellenes, ahogy az korábbi cikkünkből is kiderül.

Sőt, mi több, még a jelen rendszer támogatójaként is lehet valaki úgy általánosságban az adóbefizetés és az adók, például a Fidesz kormányzása idején kivezetett progresszív jövedelemadó pártján, miközben a TB-törvénybe foglalt új szabályozást ellenzi.

A képviselő egyébként arra volt kíváncsi, hogy

  1. A TAJ-szám érvénytelenítése jár-e azzal a következménnyel, hogy emiatt semmilyen új szociális segély vagy szociális támogatás (akár önkormányzati, akár állami folyósítású) nem lesz igényelhető – még élelmiszersegély sem, hiszen azok kérelmezése érvényes TAJ-kártyához kötött?
  2. A TAJ-szám egészségügyi szolgáltatás igénybevétele vonatkozásában való érvénytelenítése járhat-e azzal a következménnyel, hogy megszűnik az addig rendszeresen folyósított szociális támogatások kifizetése (pl. özvegyi nyugdíj, lakásfenntartási-fűtési támogatás, élelmiszer-támogatás, esetleg gyermekgondozási díj is), hiszen azok folyósítása érvényes TAJ-kártyához kötött?
  3. Milyen szociális ellátásra lesz jogosult az olyan személy, akinek nincs az egészségügyi ellátás tekintetében érvényes TAJ-száma? Kaphat-e pl. élelmiszertámogatást, lakhatási támogatást,sürgősségi betegellátást, szülési segélyt?

Az államtitkár fenti kérdésekre adott válaszában viszonylag megnyugtatóan tisztázta, hogy a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokra vonatkozó hatályos rendelkezéseket a TAJ módosuló szabályozása nem befolyásolja, így az ellátások továbbra is változatlan feltételekkel illetik meg az arra jogosultakat, ugyanis a vonatkozó szabályozás nem követeli meg, hogy az érintettek érvényes TAJ-számmal rendelkezzenek.

Mindazonáltal kérdéseket vet fel, hogy a kormány miképp határozza meg a rászorulók körét, hisz például jelenleg is szép számmal vannak olyanok, akik noha kétségkívül szükséget szenvednek, munkanélküli ellátásra például nem jogosultak, így e címen a TB-fizetés alól sem mentesülnek.

Aki után nem fizet az állam vagy munkahelye TB-járulékot, ahogy korábban is, havonta 7 710 forintért megválthatja. Ennek elmulasztása esetén hátraléka keletkezett, amit igyekeztek rajta behajtani ugyan, azonban az egészségügyi ellátást nem számlázták ki neki, csupán a tartozását – az új szabályozás szellemében azonban három hónap nemfizetés után érvénytelenné válik a korábbi biztosított TAJ-száma, ami azzal jár, hogy még a sürgősségi ellátást is ki kell, hogy számlázzák a szolgáltatók.

Igaz, maximum 750 000 forint értékig, ami még mindig tetemes kiadást jelent rengeteg magyarországi családnak. Ahogy Ungár képviselő fogalmazott kérdésében,

„Az új rendelet következtében egy véletlen baleset, vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjjal járhat. Ha valakit elütnek, infarktust kap az utcán, vagy elkapja a koronavírust, akkor az ellátás sok-sok esetben teljesen megfizethetetlen lehet számára,vagy akár egész családokat, sőt generációkat tehet tönkre.”

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán