Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE hallgatói is tárgyaltak volna a kormánybiztossal, de ő inkább lemondta a találkozót

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután hallgatók is elmentek az Színház- és Filmművészeti Egyetem(SZFE) oktatói és Káel Csaba hétfői találkozójára, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos inkább visszakozott, és lemondta a tárgyalást – közölte a Nemzeti Filmintézet az MTI-vel.

Mint írták, az előzetes tervek szerint Káel Csaba a beszélgetésen előbb az egyetem részéről felhatalmazást kapó oktatókkal alakítana ki közösen fejlesztési koncepciót, amelyről később megkezdődhet az egyeztetés a diákokkal.

„Az előzetesen megbeszéltekkel szemben hallgatók is eljöttek az egyeztetésre, ezért az oktatókkal tervezett első formális beszélgetésre ez alkalommal végül nem kerülhetett sor”

– olvasható a közleményben. Azt is hozzátették, hogy „a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelten fontosnak tartja, hogy a szakmai fejlesztési koncepció irányelveit az oktatókkal a kölcsönös elismerés és bizalom mentén lefektetve, több lépcsőben, fokozatosan határozzák meg”.

Budapest, 2020. október 1.
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas rendezõ, érdemes mûvész, a Müpa vezérigazgatója a Mûvészetek Palotájában (Müpa) 2020. szeptember 30-án.
MTI/Cseke Csilla

Úgy tűnik, Káel szerint a hallgatókat „nem a kellő időben” vonták be a tárgyalásokba:

„Káel Csaba kezdeményezéséhez híven továbbra is várja az SZFE mozgóképes tanárait az oktatás szakmai kérdéseinek megbeszélésére, hogy a megfelelő időben, módon és mélységben vonhassák be az egyetem szakmai közösségét, érintett diákjait” – tartalmazza a közlemény.

Az SZFE hallgatói érdekképviselete vasárnap tette közzé Facebook-oldalán, hogy kormánybiztos megkereste és formális beszélgetésre invitálta 12-én hétfőre  a  oktatóinak delegációját.

A diákok „releváns tárgyalópartnernek” nevezték Káelt a közleményükben, akinek tolmácsolhatták volna autonómiára való törekvéseiket, ezért a küldöttség tagjai közé az oktatókon kívül hallgatókat is delegáltak.

Mint ismert, az egyetemfoglalók továbbra is illegitimnek tartják a kuratóriumot és annak kinevezéseit, így az újonnan kinevezett rektorhelyetteseket és kancellárt is, utóbbit a múlt héten sorfallal akadályozták meg abban, hogy bejusson a Vas utcai épületben található irodájába.

Címlapkép: MTI/Cseke Csilla