Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eurostat: a 2018-ban születettek várható élettartama Magyarországon az egyik legalacsonyabb

Ez a cikk több mint 3 éves.
A visegrádi országok közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a 2018-ban születettek várható élettartama: az Eurostat elemzése szerint átlagosan 76,2 évig él egy magyar polgár, írja a Népszava.

Ezekkel az adatokkal messze elmaradunk az uniós átlagtól, amely 81 év – a 27 országot felsorakoztató rangsorban sereghajtókként így a 23. helyen állunk. Az EU-n belül ennél rövidebb ideig csak a litvánok, a románok, a lettek és a bolgárok élnek.

A férfiak és nők várható élettartama közötti különbség is Magyarországon az egyik legnagyobb: egy 2018-ban született fiúgyermek 72,2 évre, egy lány pedig 79,6 évre számíthat, ehhez képest az Eurostat szerint az uniós átlag a férfiak számára 78,2 év, a nők számára pedig 83, 7 év. Emellett az is elmondható, hogy a magyarországi régiók közül csak a Nyugat-Dunántúl és Budapest statisztikái vannak a visegrádi országokéval egy szinten, a többi térség számai a bolgár és a román adatokhoz közelítenek.

A listát a legjobb uniós adatokkal és a leghosszabb várható élettartammal Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Ciprus, valamint Svédország vezeti.

Az Eurorstat adataiból az is kiderül, hogy a mostani idős korosztály hány évre számíthat még. A 2018-ban 65-ik életévüket betöltöttek közül egy átlagos észak-magyarországi lakos további 16 évet él még, ami kicsivel jobb, mint amire a legrosszabb helyzetben lévő két bolgár régió idős lakói (15,7 év) számíthatnak. A francia régiókban ez a szám 22,3 év.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt: a PwC pénzügyi tanácsadó és elemzőcég idei felmérése szerint (melyben a magyarországi cégek vezetőinek várakozásait, valamint a megfigyeléseikből következő tendenciákat vizsgálják) könnyen lehet, hogy 2030-ra 70 év lesz Magyarországon a nyugdíjkorhatár – vagyis nem sokkal lesz a jelenlegi várható élettartam alatt.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila