Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átlátszó: Ferencváros önkormányzatának honlapját egy Fidesz-közelinek mondott cég készítette

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy kormányközelinek mondott cég készítette el Ferencváros új honlapját, írja az Átlátszó oknyomozó portál. Az Appsters Kft. az elmúlt években rengeteg közpénzes megbízást kapott; a polgármester, Baranyi Krisztina az Átlátszó megkeresésére közölte: azért nem nyílt tenderen kerestek honlapfejlesztőt, mert az előző, fideszes vezetéstöl örökölt weboldalt nem tudták működtetni, az Appster viszont rövid időn belül elvállalta a projektet, ráadásul referenciái révén professzionálisabbnak tűnt a többi pályázónál.

A kilencedik kerület önkormányzata 2020. február 27-én kötött vállalkozási szerződést az Appsters Mobiltartalom-fejlesztő Kft-vel, a ferencvaros.hu oldal elkészítésére, fejlesztésére és supportjára. A Kilencben az élet blog főszerkesztője, Borbás Gabriella kérte ki az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő portálon az önkormányzattól a szerződés beszerzési dokumentációját, amelyből kiderült, hogy milyen tartalommal kell a megbízottnak a honlapot lefejlesztenie, mik a beszerzés eljárási bírálati szempontjai, illetve a beszerzési eljárás bírálati adatlapja is nyilvános lett.

Ezekből kiderült, hogy:

  • az önkormányzat mely cégektől kért ajánlatot (cég neve, székhelye, adószáma, cégjegyzékszáma),
  • mely cégek nem adtak ajánlatot,
  • mely cégek adtak érvénytelen ajánlatot,
  • mi volt az érvénytelenség oka,
  • mely cégek adtak érvényes ajánlatot,
  • az érvényes ajánlatot adó cégek milyen ajánlati árat adtak meg,
  • hogyan bírálta el az önkormányzat az érvényes ajánlatokat,
  • és milyen rangsort állított fel az érvényes ajánlatot tevő cégek között.

A kerület válaszából kiderül: az önkormányzat 2020. február 11-én meghívásos eljárásban kereste a kivitelezőt, a négy meghívottból hárman adtak be ajánlatot, és közülünk végül azért választották az Appsterst a magasabb ajánlati ár ellenére is, mert a cég jelentős referenciákkal rendelkezik.

Az Átlátszó korábban már többször is írt a cégről: 2016-ban például arról számoltak be, hogy legnagyobb megrendelőjük az MTVA, tavaly pedig hírül adták, hogy az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen megnyerték a közmédia nettó 1,2 milliárd forintos tenderét.

Az Appsterst 2010-ben jegyezte be három tulajdonos: Bognár Botond, Lozsádi Dániel és Nyírő András, utóbbi az Index egykori alapító-főszerkesztője. 2010-ben a cég készítette el az alaptörvény díszkiadásának iPadre optimalizált magyar és angol nyelvű változatát, de a referenciáik között szerepel a Terror Háza is. A cég éves forgalma 2018-ig 180 és 290 millió forint között mozgott, tavaly pedig meghaladta a 379 milliót. Az adózott eredménye a korábbi években 20 és 45 millió között volt, 2019-ben pedig meghaladta az 56 millió forintot.

A cég ügyvezetője tavaly augusztusban Bubla Áron lett, aki HÖK-elnökként érintett volt az ELTE jogi karának 2013-as gólyatáborában történt nemi erőszak eltussolásában,

amely után az intézményben fegyelmi eljárás indult, Bublát pedig kirúgták. A volt HÖK-elnök később fellebbezett és tanulmányait végül befejezhette, majd mielőtt az Appstershez került volna, szociális asszisztensként dolgozott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon.

A portál az ügyben megkereste a kerület polgármesterét, aki részletesen válaszolt kérdéseikre. Kiderült, hogy az előző városvezetésről örökölt honlaphoz nem volt hozzáférésük, illetve annak informatikai háttere meglehetősen kaotikus volt.

„Az előnytelen fideszes informatikai szerződések felbontása után a korábbi üzemeltető nem tette lehetővé a további működtetést. A honlapot szó szerint 8 DVD-n adta át nekünk”

-írta Baranyi.

Mivel ezért hetekig csak a kerület Facebook oldalán tudtak kommunikálni a lakossággal, sürgetővé vált egy új honlap fejlesztése, illetve a régi adatok migrálása. Az önkormányzat által megszabott 15 munkanapos fejlesztési határidőt viszont nagyon kevesen vállalták, Baranyi szerint az általuk meghívott négy fejlesztő közül egy végül emiatt ajánlatot sem tett.

„Alapvetően a nyílt beszerzéseket támogatjuk, ez esetben viszont a fenti okokból a ráadásul szintén szűk ajánlattételi határidővel lebonyolított meghívásos eljárásra kényszerültünk. Cserébe jelentősen felgyorsult a honlap fejlesztésének folyamata egy nyílt beszerzéshez képest”

-mondta a polgármester.

Baranyi arról is beszámolt: a három pályázó ajánlattételéhez képest magasabb ár ellenére az Appsters referenciái miatt megbízhatóbbnak tűnt, illetve a hivatal szerette volna elkerülni, hogy egy olcsóbb fejlesztő visszalépjen, „és még tovább maradjon fent az önkormányzat online megjelenése körüli akkori tarthatatlan állapot”. Hozzátette: a korábbi városvezetés informatikai költekezéséhez viszonyítva még ezzel a döntéssel is rengeteg közpénzt spórolt meg az önkormányzat.

A polgármester a közpénzes megbízások nyomán felvetett aggályra azt válaszolta: lehetetlen helyzetbe kerülnének, ha kizárólag olyan céggel szerződnének, „amely semmilyen kormányzati vagy önkormányzati megbízást nem kapott az elmúlt tíz évben Magyarországon”. Arról pedig, hogy Bubla részese volt a gólyatábori erőszak eltussolásának, nem tudott.