Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közművek visszaszerelte a gázórát Iványiék MÁV-telepi iskolájára

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán a Nemzeti Közművek (NKM) visszaszerelte a gázórát az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangélikus Testvérközösség(MET) X. kerületi, MÁV-telepi iskolájára, ezzel a szervezet iskoláit védő önkéntesek szervezett riadóláncos desmontrációja is befejeződik – közölte a lelkész mai, a VIII. kerületben található Dankó utcai Oltalom Karitatív Egyesület épületénél tartott sajtótájékoztatóján.

Mint arról a Mérce is beszámolt, a MET józsefvárosi hajléktalanszállásán másfél héttel ezelőtt a Nemzeti Közművek (NKM) képviselői megpróbálták leszerelni a gázórákat, mert Iványi egyházának országosan nagyjából 100 milliós tartozása van az NKM felé. Önkéntesek azonban riadóláncot hoztak létre a gázóra őrzésére, ennek köszönhetően a múlt héten végül sikerült megakadályozni az NKM beavatkozását. Az NKM azonban több intézménynél is megkísérelte a csapok elzárását, a MÁV-telepi iskolából pedig el is vitték a gázórát.

Múlt szerdán azonban Iványi arról számolt be, hogy az NKM a MET-tel szembeni intézkedéseket kísérő tiltakozás hatására hirtelen talákozót kért, és egyoldalúan kikapcsolási moratóriumot jelentett be a MET intézményei felé, mondván, jövő áprilisig a tartozástól függetlenül biztosítják a gázszolgáltatást minden iskolában és szociális otthonban.

Iványi mai rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: a mai nappal visszakerült a MÁV-telepi iskolába is a gázóra, ezért az intézményeket direkt módon védő demonstrációt befejezik.

A lelkész elmondta, a riadóláncot addig nem akarták megszüntetni az NKM moratóriuma ellenére, amíg vissza nem szerelik a MÁV-telepi gázórát, ám ez ma megtörént.

Hosszabb távon a tiltakozást ugyanakkor nem függeszti fel a MET, azt követelve, hogy magyar állam fizesse meg azt azt hatmilliárd forintot, amellyel egy 2017-es starsbourgi döntés értelmében amiatt tartozik a MET-nek, mert jogsértően vonta meg a szervezet egyházi státuszát, amelynek visszaszerzéséért ugyancsak küzdeni fognak – tette hozzá. Ebből ugyanis sokszorosan vissza tudnák fizetni az NKM-nek 100 milliós tartozásukat.

Ahogyan a múlt héten a lekapcsolási moratórium kiharcolását Iványi a MET mellett szerveződött demonstráció és társadalmi összefogás eredményének értékelte, most is hasonlóan fogalmazott:

„Nem tartom kis dolognak ezt az eredményt, e tekintetben kicsit más a helyzetünk, mint az SZFE hallgatóinak, akik nem elégedhetnek meg például azzal, ha Vidnyánszky lemond, csak azért küzdhetnek, hogy az egyetem visszanyerje önrendelkezését”

– hasonlította össze a lelkész a színművészetis hallgatók esetét a MET-ével.

A sajtótájékoztató teljes hosszában megtekinthető a Mérce felvételén:

Címlapkép: Mérce