Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fekete-Győr András: „Én csak annyit tudok, hogy ártatlan vagyok ebben a bűncselekményben”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikusok ellen, írta ma reggel a Pesti Srácok. A Momentum elnöke ma a Legfőbb Ügyészség épülete előtt, sajtótájékoztató keretében reagált a vádra.

A közleményt a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre juttatta el a PS-hez, amelyben megemlíti: egy 2018. decemberi, Kossuth téri demonstráció alkalmával (a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések egyikén) a vádlottak a Parlament előtt álló rendőrsorfalba különböző tárgyakat dobtak, köztük üveget és pirotechnikai eszközt.

„A vádlottak erőszakos magatartásukkal jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik a létesítménybiztosítási feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni. Az elkövetők cselekményeiket részben egymástól elkülönülten, egyes esetekben pedig közösen cselekedve, csoportosan valósították meg”

-áll a közleményben.

Keresztes hangsúlyozta: az ügyészség a mai napon benyújtott vádiratainak többségében az indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben – a járványügyi felkészültség és a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmentei szabályok miatt  – tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

Fekete-Győr azzal kezdte a tájékoztató, hogy elmondta: azért jöttek a Polt Péter vezette Ügyészség elé, mert ellene, illetve több, vélhetően ártatlan ember ellen emeltek vádat.

„Én mind politikusként, mind magánemberként minden egyes tettemért vállalom a felelősséget”

-mondta a Momentum elnöke.

Az Ügyészség vádját nevetséges kísérletnek nevezte, „amelyek talán Belaruszban vagy a putyini Oroszországban nem számítanak abszurdnak, de ez EU tagállamban igen”.

Fekete-Győr ezután arról számolt be, hogy a majdnem két évvel ezelőtti tüntetésen előkerült, a vádiratban pirotechnikai eszközként megjelölt tárgy valójában egy játékboltokban is kapható, lila füstszóró eszköz volt, amelyet azután ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök figyelmeztetés nélkül fújtak könnygázt az egybegyűltek arcába.

„Ezt akkor én nem tartottam megfelelő és törvényes fellépésnek, ezért igyekeztem így felhívni a figyelmüket a jogsértésre”

-tette hozzá.

Az elnök azt is elmondta: soha nem volt szándékában rendőröknek ártani, és a nyomozati szakaszban megismert rendőrségi tanúvallomások alapján nem is ártott.

Fekete-Győr András szerint azért két évvel később rántották elő a vádat, mert míg 2018. decemberében a Momentum egy párszázalékos párt volt, mostanra már Magyarország egyik legerősebb és legnépszerűbb politikai közösségévé vált, tagjai között polgármesterek és EP képviselők is találhatóak.

„Én hiszek a jogállamban és hiszek a jog uralmában. Mi úgy érezzük és látjuk, hogy a magyar bíróságok és bírák az utolsó bástyái Magyarországon a jogállamnak. Én hiszek abban, hogy a magyar bíróságok fel fognak menteni engem és hiszek abban, hogy a korrupt Ügyészség által engem megvádolt bűncselekményben ártatlannak fognak minősíteni”

-zárta le a tájékoztatót Fekete-Győr András.

Az elnök újságírói kérdésekre azt válaszolta: a vád alá vont személyeket Szarvas Koppány Bendegúzon kívül nem ismeri. Egy másik kérdésre pedig elmondta: azt a bűncselekményt, amivel vádolják, nem követte el, a tanúvallomások pedig cáfolják, hogy a rendőröket tevékenységükben a politikus cselekvése bármiben akadályozta, sértette vagy bántotta volna. Hozzátette:

ő csak annyit tud, hogy abban a bűncselekményben, amellyel megvádolták, ártatlan.