Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Exit Poll: Elvesztették a szocdemek Bukarestet, előretörtek a nemzeti liberálisok a román önkormányzati választásokon

Ez a cikk több mint 3 éves.

A decemberi eleji országgyűlési választások főpróbájának is tartott önkormányzati választások zajlottak vasárnap Romániában. Az exit pollok szerint a nemzeti liberálisok, azaz a PNL sikerét, és a szociáldemokraták (PSD) visszaszorulását hozó voksoláson mintegy 8 millió román állampolgár vett részt.

Az egyik legfontosabb politikai fejlemény Bukarest elhódítása volt az addig regnáló, PSD-s Gabriela Firea-tól. Ezt a fegyvertényt a PNL színeiben induló Nicușor Dan. A két jelölt már a 2016-os választáson is megmérkőzött, akkor még fordított eredménnyel.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ezen felül hat bukaresti kerületből ötöt elveszített, csak Daniel Băluță tudott nyerni az ötödikben.

A győztes Dan egyébként civil szektorból érkezett, városvédőként régóta küzdött az átláthatóságért, a város zöldítéséért és a műemléki épületek lerohasztása, majd a telkeiken való spekuláció ellen.

„Bukarest nem kirekesztő város. Mindenkit felkérünk, hogy legyen partner az új Bukarest felépítésében.”

mondta beszédében Nicușor Dan vasárnap este.

A mérsékelt jobboldal sikerét az hozhatta el, hogy – nem úgy, mint 2016-ban – a nagyobb pártjaiknak sikerült összefogva sok helyen közös jelöltet indítaniuk.

A PNL egyébként is bizakodva nézhet a decemberi választások elé, ugyanis felmérések szerint komoly népszerűségnek örvend Romániában, a kormány februári bizalmatlansági balhéja ellenére is.

A gyakorlata szerint leginkább jobboldali Szociáldemokrata Pártot tavaly decemberben sikerült leváltania a PNL-nek, ezután alakult meg az Orban-kormány.

Gabriela Firea bukaresti polgármester nem ismerte el a választási vereséget egyelőre, a végleges eredmények hétfőn, a korai órákban várhatók.

(Digi24.ro)