Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Arató András: A Klubrádió megszüntetése még a magyar jogrendben is törvénytelen

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Klubrádiónak nem lesz vége, mindent megteszünk, hogy működjön, lehetőleg analóg frekvenciával együtt – erről beszélt a HVG Terasz című műsorban Arató András, a rádió tulajdonosa. Arató arról is beszélt, hogy vállalja, független rádiót tart fenn és extra felelősségnek érzi, hogy erre az elmúlt 10 évben másfél milliárd forintot adtak az emberek.

Arató szerint független az, akinek „a döntései, gondolatai, szavai nem függenek mások akaratától.” Ügy látja a klubrádió egész története során megfelelt ennek a kritériumnak, de aki nem teljes elfogadással, hanem kritikával él a rendszerrel és vezetőjével szemben az a miniszterelnök és környezete számára elviselhetetlenné válik.

A Médiatanács határozata kapcsán, ami szerint szabálytalanságok miatt meg kellene válniuk a frekvenciától, Arató azt mondta: ez a határozat „még a magyar jogrendben is törvénytelen.”

Szerinte egyetlen jogszabály sem tartalmaz arra vonatkozó kijelentést, ami a felhozott érvek mentén a közösséget megfoszthatóvá tenné a frekvenciától. Elmondta azt is, a döntést természetesen meg fogják támadni bíróság előtt. Arató úgy látja, „ostobaságot követett el saját szempontjából a hatalom, mert eddig legalább lehetett hivatkozási alap a rádió, hogy lám, itt is folyton kritizálják őket.”

„Annak, hogy meghosszabbítják a frekvenciánkat, örül az a pár százezer ember, aki hallgatja, de ennél nagyobb hangja olyan nagyon nincsen. Viszont, ha ők tevőlegesen részt vesznek az elhallgattatásában, annak nagy visszhangja van”

– mondta Arató András.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa úgy döntött, nem hosszabbítják meg a Klubrádió frekvenciahasználati engedélyét, indoklásuk szerint ugyanis a műsorszolgáltató többször is megsértette a médiatörvényt.

Kedden „El a kezekkel a Klubrádiótól!” címmel petíció indult az aHang oldalán: a cél, hogy a Médiatanács visszavonja jogsértő határozatát, valamint meghosszabbítsák a frekvenciaengedélyt hét évvel.  Hiszen „a Klubrádió működéséhez jelentős közérdek, népakarat fűződik”, írják.

Népszava tegnap számolt be róla, hogy a Klubrádió még azelőtt megszűnhet, hogy az Európai Bizottság dönthetne egy korábban benyújtott panaszuk ügyében.

Az eddigi kettő mellé egy újabb magyarországi keltezésű panaszbeadványt nyújtottak be csütörtökön az Európai szervhez, a hazai médiaviszonyok rendezése érdekében.  A beadványt Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője és Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, a Népszava munkatársa jegyzi.

A korábbi panaszok közül a 2016-os a közmédia piactorzító magatartásával, a 2019-es pedig a kormánypárti média illegális állami támogatásával és a KESMA-val foglalkozott; ezeknek a címzettje a Versenyjogi Főigazgatóság volt. A legfrissebb beadványt a DG Connect-nek (Tartalmak, technológiák és kommunikációs hálózatok Főigazgatósága) címezték a lap értesülései szerint.

Ezekben az ügyekben a mai napig nem tudott döntést hozni a Bizottság, pedig azok egyik benyújtója a Klubrádió, ami így előbb függesztheti fel a sugárzását, mint, hogy választ kapnának.

 

(via MagyarHang, Média1)