Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százan tekertek az SZFÉ-től a Parlamentig, hogy átadják az egyetemfoglalók Chartáját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tiltakozásképp, hogy két hete nem reagált érdemben a kormány a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak követeléseire (Magna Charta Universitatis), 24 órás maratoni biciklis demonstrációt tartottak az szfé-sek és szimpatizánsaik szombat délutántól vasárnap délutánig.

A demonstráció keretében a követeléslistát újra és újra elvitték a biciklis tiltakozók az egyetem épületétől az Országházig. A flashmob vasárnapi csúcspontján több száz biciklis tekerte le a távot.

A vasárnapi eseményen végül a bringások láncot alkottak az összesen 155 darab Chartával. Az utolsó bringás csapat az ellenállás szimbólumává vált piros-fehér színekben tekert libasorban, így alkotva élő kordonszalagot.

A demonstráció végén elhelyezték a kordonszalagokkal átkötött Charta-példányokat a Parlamentnél

A demonstráció során – épp ahogy a két héttel ezelőtti, tízezres tüntetésen sem – végül nem vették át a diákoktól a követeléseiket, így azokat a Parlamentnél helyezték el végül az akcióban résztvevők.

Amint arról korábban beszámoltunk, júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját.

A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

Ezt követően augusztus elején derült ki, hogy a Nemzeti Színház igazgatóját, a kormánybarát Vidnyánszky Attilát választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Mellette a kuratórium tagja lesz még Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

A Színház- és Filmművészeti egyetem autonomiájáért folyó harcot, valamint az előzményeit jó ideje követjük a Mércén, a témában született cikkeink itt olvashatók.

Címlapkép: kép: Mérce olvasó