Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszatért az Operatív Törzs, meghosszabbodik a hitelmoratórium

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója előtt félórával Orbán Viktor a Facebook oldalán jelentette be, hogy „a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni”, ezért a Gazdaságvédelmi Operatív törzs által tett javaslatokat a kormány el fogja fogadni, ezek:

  • Meghosszabbítják a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak és a munkanélküliek számára nyújtott hitelmoratóriumot, január elsejétől további hat hónapig.
  • A vállalkozóknak be kell jelenteniük, hogy ha meg akarják hosszabbíttatni a moratóriumot – ha a bevételük 25%-al csökkent, ezt a lehetőséget meg is fogják kapni.
  • Ezenkívül a járvány előtt felvett vállalkozási és háztartási hiteleknél is hat hónapra felmondási tilalmat fog elrendelni a kormány.

 

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, ami három hónap után tért vissza (legutóbb június 17-én álltak a nyilvánosság elé), Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, újra tanúi vagyunk annak, hogy a pandémia világszerte egyre több fertőzöttet szerez, ezzel elérkezett a második hullám.

„Körülbelül 5. napja ezer közeli az új fertőzöttek száma Magyarországon is, ez a pandémia természete, tudtuk, hogy lesz második hullám, tudtuk hogy a tavaszi hullámtól eltérő lesz a természete, ezért a reakció is eltérő.”

Tavasszal rengeteg ismeretet szereztünk, most már sok információ áll rendelkezésre, sok tudós jelneleg is vizsgálja a kórokozót, de a terjedés természetével is foglalkoznak epidemológiai szakemberek.

A második hullámba egy másik stratégiát alkalmazunk, látszik hogy a a mostani hullámban jellemzően a fiatalok az érintettek: a mai helyzet alapján a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett (ez az elmúlt 10 napban az átlag életkor 35, a járvány kezdete óta pedig 45 év volt).

Náluk a betegéség enyhén, akár tünetmentesen zajlik, gyakran néhány nap alatt, de ettől függetlenül tovább tudják adni azoknak, akik a magas kockázati osztályba tartoznak, az időseknek és a krónikus betegeknek.

A védekezésnek most a elsődleges célja, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de biztonságosan. Emlékszünk a tavaszi időszakra amikor a járvány megbénította az országot, most úgy hozunk szabályokat, hogy a mindennapi életünket lehetővé tegyék, de garantálják a biztonságunkat is. – mondta el Müller.

Hétfőtől kezdve ezért a következő új szabályok lépnek életbe:

  • Kiterjedtebb maszkviselési kötelezettség. Az üzletek és tömegközlekedési eszközök mellett olyan zárt helyeken is kötelező lesz, amik nyitva állnak a nagyközönség előtt, itt a személyzetnek és a látogatóknak is viselnie kell a maszkot. Ilyenek a plázák, színházak, mozik, kulturális intézmények.
  • Korábban megengedett volt, hogy valaki sálat, ruhadarabot használjon az arca eltakarására. Mostantól szövet vagy orvosi, de csak a szabályos maszk az elfogadott. Emellett a szabályos viselésre is oda kell figyelni, a maszknak a szájat és az orrot is el kell takarnia.
  • Továbbra is érvényesek a higiéniás szabályok: kerüljük a zsúfolt helyeket, a kézmosásra továbbra is figyeljünk. Fontos szabály, hogy akinek bármilyen felső légúti tünetei vannak, az ne menjen közösségbe.
  • Hétfőtől a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, bárok, éttermek este 11-től zárva tartanak, mivel itt sokféle egészségügyi állapotú ember találkozhat.
  • Októbertől csak lázmérés után léphetnek be az iskola és óvoda épületébe a gyerekek. A kisgyermeküket kísérő szülőknek is biztosítják a testhőmérsékelt ellenőrzést.
  • Októbertől mindenki ingyenesen kérheti és kaphatja meg az influenza elleni oltást. Ennek legfőbb oka, hogy a az influenzánál is ugyanaz a legnagyobb kockázati csoport mit a koronavírusnál, így akit beoltanak influenza ellen, annál az megbetegedés esetén kizárható lesz. Erre előzetes bejelentés után lesz lehetőség a háziorvosnál.

A vírus ellenei harcról az újságírói kérdésekre, azzal kapcsolatban, hogy van-e elegendő kórházi ágy elmondta, a terv az, hogy  az egészségügyi szolgáltatók folyamatosan lépnek be a rendszerbe, amint 80 százalékban megtelik a kapacitásuk, belép a következő intézmény. A második vonal bevetése még nem vált szükségessé – állította az országos tisztifőorvos.

Az RTL klub kérdésére Müller Cecília elmondta, a második hullám kezdete óta nálunk a megbetegedettek 5%-a egészségügyi dolgozó, ami a globális 20-30%-os átlaghoz képest igen jó arány.

Mától az Operatív Törzs ismét naponta tart sajtótájékoztatókat, ezeket a Mérce Facebook oldalán élőben is közvetítjük:

 

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi