Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rétvári szerint fontos, hogy nyilvánosak legyenek az idősotthonok várólistái, de nem adja ki őket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez, hogy kiderítse: milyen hosszúak a várólisták az idősotthonokban január óta.

Azt gondolnánk, hogy ez nyilvános közadat, amit megtudhatnak azok az állampolgárok, akik adójukból fenntartják az idősellátást hazánkban, de az EMMI álláspontja szerint ez nem így van – számol be a képviselő Facebook-oldalán a kérdésére kapott válasszal kapcsolatban (amit természetesen ezúttal sem maga Kásler Miklós, hanem az EMMI parlamenti államtitkára, Rétvári Bence adott meg).

Azt gondolhatná az ember, hogy az, hogy egy évben vagy hónapban az idősotthonokban milyen hosszú a várólista nyilvános…

Gepostet von Ungár Péter am Donnerstag, 17. September 2020

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett Szociális Ágazati Portálon egészen az év elejéig havonta közzétették a várólistákat, így mindenki számára elérhetőek voltak ezek az adatok, azóta azonban az informatikai fejlesztés miatt nem elérhetőek.

„Az informatikai fejlesztés jó dolog, de azért az adatok nyilvánosságát meg lehet általában oldani ilyen átmeneti időszakokban is”

– írja Ungár, aki szerint a kérdésére adott válasz egy Örkény egypercesre sikeresett.

A kért adatok közlése helyett ugyanis Rétvári inkább azt magyarázta hosszasan, hogyan is kell értelmezni a várólistákat, azok ugyanis nem teljesen egzaktak, illetve, hogy a kormányzat célja, hogy az állampolgárok közvetlen és pontos információt kapjanak a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások elérhetőségéről, az igénybevételük lehetőségeiről.

Csakhogy pont ez nem történt meg, mivel Rétvári szerint Ungár „pártpolitikai érdekeinek érvényesítése céljából” meg akarja téveszteni az embereket azzal, hogy nyilvános adatokat kér ki az EMMI-től.

„Igenis jelentős szerepe van az államnak az idősgondozásban, nem csak a családnak, nem csak az egyháznak. Van ebben hatalmas állami feladat, amit ez a kormány nem lát el, amibe nem fektet pénzt. Ez pedig azokat az embereket alázza meg, akik egy életet dolgoztak le, az egyik legnehezebb magyar évszázadban”

– értékeli a helyzetet az LMP képviselője.

Ahogy arról a Mércén több alkalommal is írtunk, az idősgondozást alapvetően is súlyos rendszerszintű hibák nehezítik Magyarországon: a családok teljesen magukra vannak hagyva, miközben az állami otthoni idősellátás színvonala az ország legtöbb részén elfogadhatatlan, sokak számára pedig nem is hozzáférhető. Ebbe a térbe tört be a koronavírus-járvány tavasszal, ami tovább nehezíti mind a szociális ellátórendszerben dolgozók, mind az általuk gondozottak helyzetét, érdemi állami segítség pedig mindeddig nem érkezett.

Az időseket érintő gondoskodási válságról itt és itt olvashatsz bővebben.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás