Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Igenis fizetni kell az otthonápolóknak az ingázásért: pert nyert egy szakszervezet Angliában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több ezer otthoni ápolásban dolgozó várja a fizetésemelését, miután egy angol törvényszék ítélete értelmében a látogatások közti utazásért is fizetnie kell a cégeknek: Egy brit közszolgálati szakszervezet, az Unison négy éven át harcolt a nyereségorientált magán egészségügyi cégekkel, akik ápolóiknak csupán a betegekkel és az idősekkel töltött idő után, a különböző páciensek és az otthonuk közt elingázott órák után pedig már nem akartak fizetni.

Ez, a most egy munkajogi bíróság által illegálisnak minősített gyakorlat, eddig azt jelentette, hogy rengetegen kaphattak a minimálbér szerinti órabér alatti fizetést az ápolók közül.

Az Unison által képviselt 10 dolgozó fejenkény mintegy 10 000 dolláros kártérítésre vált jogosulttá, azonban a precedens jogot elismerő Angliában ezzel az ápolásban dolgozók tízezreinek életminőségén is javíthat az ítélet.

Eddig az egyes ápoltak otthonai közti utazásért a magán egészségügyi cégek nem fizettek, csupán a betegél töltött időért, azonban a mostani ítélet munkaidőként könyveli el a betegek közti (szükségszerű és a munka jellegéből adódó) ingázást is.

Unison főtitkára, Dave Prentis úgy nyilatkozott: „Ez egy fontos győzelem azoknak, akik felmertek szólalni alkalmazójuk ellen.”

„Hosszú megpróbáltatásaik hősiesek. Itt az ideje, hogy a jól képzett munkaerőt megbecsüljük és ne alulértékelve, alulfizessük.

A világjárvány bebizonyította mennyire fontosak azok, akik a legsebezhetőbbekere vigyáznak, akik az ellátórendszer fenntartják.

Ezek az emberek éppen azok, akinek a karantén alatt az erkélyen tapsoltak. Nekik nem kéne olyan rendszerben dolgozniuk, ami ennyi megalázó bánásmódot szül.”

(Morningstaronline)

Címlapkép: MTI/Varga György