Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: a járvány elleni védekezés többszörösét fordították a gazdaságra

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután Orbán Viktor reggel a rádióban mutatta meg a népnek az irányt, péntek  délelőtt kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, melynek témája javarészt a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó kormányzati intézkedések voltak. Az eseményt Magyarország Kormánya a facebookon közvetítette, az alább tudjátok megnézni.

 Ahogy azt már Orbán rádiós interjújából is megtudhattuk, a kormány prioritása ezúttal a gazdaság életben tartása, így ennek rendelik alá a járvány elleni védekezés eszközeit is.

Gulyás elmondta, felkészítették az egészségügyet a második hullámra, és beszereztek minden, a védekezéshez szükséges eszközt – mindazonáltal a kormány nem engedheti meg, hogy a járvány veszélyeztesse az élet „normális menetét”.

A miniszter szerint a vírus külföldről való behurcolása a legnagyobb veszély, ezért vezetett be a kormány szigorú határellenőrzést, de fontos a védőtávolság betartása, és a maszkviselés szabályainak követése is. A miniszter kiemelte, hogy a napi 700 feletti fertőzésszám újabb rekord, ugyanakkor a halálozások száma nem nőtt, mivel a járvány a fiatalabb korosztály körében tarol.

Gulyás szerint a legfontosabb az emberi élet védelme, és ebben jól áll az ország. Ez némiképp ellentmond annak amit korábban mondott, miszerint az élet „normális” működésének fenntartása a kormány elsődleges célja.

A gazdaságból jó hírekről számolt be a miniszter, kitért a kormány szerint alacsony munkanélküliségre, amiben az EU többi országához képest úgy látja, jól teljesít az ország, és nemcsak gazdasági, de szociálpolitikai cél is. A miniszter elmondta, 791 milliárdot költöttek a járvány elleni védekezésre, míg szociális intézkedésekre 401 milliárdot, 1798 milliárdot pedig gazdaságélénkítésre fordítottak.

Gulyás Gergely kiemelte: 791 milliárd forintot költöttek eddig a védekezésre és több mint 2 ezer milliárd forintot fordítottak a gazdaságra. A fizetési moratórium bevezetése 3 ezer milliárd forint értékű fizetési kötelezettség elhalasztásának lehetőségét jelentette, és a cégek kétharmada, a magánadósok több mint fele élt is a lehetőséggel. 2100 milliárd forintot tesznek ki a tőke- és garanciaprogramok, míg a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja 1500 milliárd forintot jelent.

A miniszter azt is elmondta, a kormány nem tervezi, hogy a home office munkavégzést ösztönözze, ugyanakkor elmondta, arra bíztatják a cégeket, hogy ne állítsák le a termelést, mert a gazdaság leállása komolyabb veszélyt jelent, mint a vírus terjedése – ismét felhívva a figyelmet arra, hogy az időseket emellett védeni kell a kitettségtől.

Az őszi érettségiről elmondta a miniszter, lehet kérni halasztást, ugyanakkor az iskolák által hozott óvintézkedésekről többet nem árult el, a KLIK és az oktatási államtitkárság  fognak dönteni a pontos protokollokról.

Szó esett a koronavírus-teszt hatósági árasításáról is: ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, a teszt ára az eszköz beszerzésére elegendő lesz, nem fog a cégeknek többszörös hasznot hajtani.

A Színműn tervezett, elvileg szeptember 21-én kezdődő sztrájkkal kapcsolatban Gulyás ismertette a kormány álláspontját, miszerint figyelik a vitát, készséggel segít, ha szükség van rá, ugyanakkor a kuratórium a fenntartó az állam kivonulása után, így elsősorban annak kell megoldania a szituációt. Ennek megfelelően reméli, a kuratórium és a hallgatók meg tudnak állapodni, de nem felejtette el politikai hisztériának nevezni a tiltakozást.

Szentkirályi elmondta, támogatja, hogy legyen párbeszéd a főváros kulturális intézményei, a kormány és a budapesti önkormányzat között, ugyanakkor nem gondolja, hogy szerepe kellene hogy legyen a tárgyalásokon, még ha kultúráért felelős főpolgármester-helyettes volt is az előző ciklusban.

Az SZFE kuratóriumának tagjairól Gulyás elmondta, hogy szakterületükön kitűnő szakemberek, és véleménye szerint nem a modell ellen tiltakoznak a tiltakozók, hanem a tagok személye ellen. A kuratóriumban ülő olajipari szakemberek szaktudásának relevanciájáról ugyanakkor nem beszélt a miniszter.

Gulyás kifejtette, hogy az esetszámok emelkedésével indokolttá válhat az operatív törzs korábban kiemelkedő népszerűségnek örvendő sajtótájékoztatóinak ismételt bevezetése, heti, vagy akár napi rendszerességgel.

Az is kiderült, hogy március óta nincs változás a tesztelési protokollban, melyet a WHO ajánlása alapján alakítottak ki, és az esetszámok növekedése miatt a mentőszolgálat tegnapelőtt meg is duplázta a tesztelési kapacitást, így a kormány szerint mindenkit tudnak tesztelni, akit szükséges.

Újságírói kérdésre a miniszter kifejtette, noha 65 év felett a tanárok csak külön engedéllyel dolgozhatnak tovább, őket fel kell menteni a munkavégzési kötelezettség alól, tekintve, hogy veszélyeztetett korosztályba tartoznak – ezzel kapcsolatban elmondta, hogy minisztériumában is az a gyakorlat, hogy a krónikus betegek, valamint a 60 év felettiek dönthetnek az otthoni munkavégzés mellett.

A Mátrai Erőmű megvásárlásáról Gulyás elmondta, hogy a 444 értesüléseivel szemben a kormány nem vehette volna át ingyen, amennyiben a stratégiai szempontból fontos erőművet bezárásra ítéli gazdája. Ezzel szemben a termelés beindítását például elrendelheti a kormány, ez a tulajdonviszonyokat azonban nem érinti, tulajdonjog átvétele esetén kártalanítást kellett volna fizetnie a kormánynak.

Gulyás szorgalmazza a párbeszédet az SZFE hallgatói és szenátusa között, ugyanakkor arra nem tudott választ adni, hogy ha a párbeszéd ilyen fontos a vitás ügyekben, akkor Palkovics miniszter miért nem ment el ebédelni az MTA elnökével, miután politikai alapon szólt bele tudományszakmai döntésekbe.

 

Szó volt emellett a kormányinfón:

  • Sorosról, aki már a járvány elleni védekezést is ellehetetlenítené,
  • a bevásárlási idősávról, melyről a nemzeti konzultációk eredményének fényében fognak dönteni,
  • a kamaraerdei idősotthonban felfedezett 29 fertőzöttről,
  • a fővárosi Fidesz javaslatáról, miszerint a budapesti önkormányzat támogassa 50 milliárd forinttal a szükséget szenvedő iparágakat,
    • ennek keretében Gulyás savazta egy kicsit Karácsonyt,
  • Orbán és Zelenszkij eljövendő találkozójáról, melyről nem tudni, mikor lesz,
  • az ingyen focimeccsre vitt 500 dolgozó teszteléséről (az OMSZ dönt majd róla),
  • az EU balkáni bővítési terveiről, ennek kapcsán az Unió külpolitikájának gyengeségéről,
  • napjaink antiszemitizmusáról, amely a kormány értelmezésében az anti-izraelizmus,
  • migránsokról,
  • a raktárkoncertekről és a művészek támogatásáról,
  • az OLAF-jelentésről, ami szerint az uniós pénzek 3 százalékát szabálytalanul költik el,
  • Szijjártó helikopterezéséről,
  • arról, hogy a kormány vesz egy cargo-repülőgépet (az ára nem titkos, de Gulyás nem tudja fejből),
  • Daniel Cohn-Benditről, aki a Magyar Fórum újságírójának kérdésbe bújtatott állítása szerint ’68-ban a katedrára piszkított, emellett pedig nemzetközi, közismert pedofil,
  • és újságírói kérdésre Gyurcsányról, aki korábban szemeket lövetett ki.
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán