Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

700 millió forintos kormányzati segítséget kapnak a fesztiválok és szervezők

Ez a cikk több mint 3 éves.

700 millió forintos keretösszeggel, ám szigorú feltételek mellett jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség könnyűzenei fesztiválok támogatására szolgáló pályázata, írja a Népszava. A pályázat előkészítését az MTÜ fesztiválszervezők, valamint zeneiparban dolgozók bevonásával koordinálta.

700 millió forintos keretösszeggel megjelent az a pályázat, amely a COVID járvány miatt elmaradt, vagy jelentősen…

Közzétette: Magyar Turisztikai Ügynökség – 2020. szeptember 9., szerda

A keretösszeget az MTÜ az 1 milliárd forintos vis maior keret terhére bocsátja rendelkezésre.

A kiírás alapján az olyan fesztiválok pályázhatnak, amelyek:

  • 500 fő feletti, alkalmi zenés és táncos szabadtéri rendezvények,
  • zenei programjuk kifejezetten könnyűzene központú,
  • belépőjegy-kötelesek,
  • és min. 3 egymást követő napon, legalább 2 könnyűzenei programmal rendezik meg őket.

Feltétel még, hogy a fesztiválok 2020. előtt legalább 3 egymást követő évben megvalósultak, azonban idén a koronavírus miatt elmaradtak, vagy csak jelentősen csökkentett programmal valósultak meg.

Az igényelhető támogatás összege minimum 1 millió, maximum a 2019. évi nettó fesztiváljegy-bevétel 10 százaléka, de legfeljebb 35 millió forint. Jelentkezni szeptember 24-ig lehet.

A Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, Márta István (aki egyben a pályázatot elbíráló kuratórium tagja is) azt nyilatkozta a lapnak: összetett pályáztatási rendszert alkottak meg, azzal a céllal, hogy transzparens, objektív módon valósulhasson meg a támogatás. Az elbírálásnál szigorú pontrendszert alkalmaznak majd: előny, ha országos jelentőségű, vagy regionális eseményről van szó, illetve pártolják a „minőségi könnyűzenét”. Kitétel viszont, hogy a kuratórium tagjai nem nyújthatnak be pályázatot, hiszen sok esetben fesztiválszervezőkről van szó.

Márta István szerint a jelenlegi fesztiválszezonban 36 milliárd forintra becsülik a hiányt, amely összegbe nem csak a zenei fesztiválokat számítják bele.

A Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztivál Kollégiuma valamilyen formában szintén támogatni kívánja az önhibájukon kívül nem megvalósuló fesztiválokat, ennek a részleteit is hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Arról, hogy hogyan élték túl a zeneipari szereplők a karantén-időszakot, valamint a jelenlegi korlátozások mellett hogyan próbálnak a felszínen maradni, itt olvasható hosszabb riportunk.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás