Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ígéretesen indult, mégis megakadt a szociális lakhatási projekt Kispesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 2019-es választások után Kispest és az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) közösen kezdte  kidolgozni a kerület lakásügynökségről szóló tervét, amely rászorulóknak segített volna a piaci árnál olcsóbban albérlethez jutni. Az önkormányzat részéről kijelölt kapcsolattartó, Varga Attila alpolgármester azonban a civil szervezet szerint március végén megszakította a kapcsolatot a szervezettel, így a projekt elakadt – értesítette erről az ULE a Mércét.

Az Utcáról Lakásba Egyesület célja, hogy minél több, közterületen élő hajléktalannak lakhatást teremtsen Budapesten. 2014-es megalakulásuk óta már több mint 60 embert segítettek otthonhoz, többféle lakáspolitikai módszert is alkalmazva. Ezek egyike az úgynevezett szociális lakásügynökség, amelynek keretén belül kis értékű, nehezen bérbe adható, magántulajdonban lévő ingatlanokat kezelnek és adnak ki rászorulóknak a piaci árnál olcsóbban. Ez a koncepció egyébként számos polgármester tavalyi kampányában is helyt kapott, és jelenleg is több önkormányzat dolgozik az előkészítésén.

Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere is ígéretet tett ilyen fejlesztésre a 2019-es választások előtt. Programjában azt írta: az önkormányzat elindítja a Kispesti Lakásügynökséget, amely felkutatja a kerületi, magántulajdonban lévő üres ingatlanokat, és a tulajdonosokkal megegyezve oly módon hasznosítja azokat, hogy a nehezebb helyzetben lévő kerületieknek ne a piaci bérleti díjat kelljen fizetniük. Mindezt az ULE-vel együtt tervezték kivitelezni, hiszen nekik már volt ebben tapasztalatuk.

A közös munka a szervezet elmondása szerint eleinte gördülékenyen folyt, Varga Attila párbeszédes alpolgármester pedig már január 25-én közzétette Facebookon, hogy elkészült az ULE-vel közös szándéknyilatkozat. A dokumentum szerint a lakásügynökséget a szervezet hozta volna létre, de aktív szerepet kapott volna benne az önkormányzat is. Varga akkor azt írta a közösségi oldalán, bízik benne, hogy pár hónap múlva már beszámolhatnak az első beköltözőkről.

Habár a nyilatkozat aláírása óta már több mint fél év telt el, beköltözőkről sajnos aligha lehet beszámolni, ugyanis Kispest tavasszal indoklás nélkül megszakította a kapcsolatot a szervezettel – nyilatkozta az ULE a Mércének.

Kovács Vera, a szervezet munkatársa elmondta, márciusig folytak az egyeztetések, de ezt követően egyszer csak nem tudta többé elérni az alpolgármestert, pedig több úton is próbálta.

Noha a kapcsolat ily módon történő megszakítására kevésbé, de a munkafolyamatok leállítására akár még magyarázat is lehetne a koronavírus és a veszélyhelyzet. Csakhogy a járvány elején Kovács kereste Vargát amiatt, hogy szükséges-e a tárgyalások elhalasztása, de az alpolgármester akkor még azt mondta, nem kell lemondani a megbeszéléseket, sőt még a Párbeszéd március végi eseményén is tényként beszélt az induló programról az ULE munkatársa szerint.

A Mérce ezzel kapcsolatban megkereste Varga Attilát, aki megerősítette, hogy egy idő után valóban nem reagált Kovács megkeresésére, hozzátéve, hogy ő sem kapott érdemi választ két, utoljára feltett kérdésre az ULE-től. Az alpolgármester elmondta, emiatt, illetve azért szakadt meg a kapcsolat, mert időközben finanszírozási problémák merültek fel, a nehézségek megoldásáig pedig nem tudott előremutató információval szolgálni. Megjegyezte, sajnálja, hogy így alakult, de az önkormányzat szándéka nem változott, szeretnék folytatni a közös munkát, ha sikerül a városvezetésnek megoldania az üggyel kapcsolatos finanszírozási és jogi problémákat.

Viszont amíg a Kispesti Lakásügynökség elakadt, a helyi lakáspolitika más területein folytatódott a munka: nemrég felkerült Kispest oldalára egy előzetes szándéknyilatkozat bérlakásépítési témában a for-profit Soravia csoporttal és a Potom GmbH vállalattal.

Ezt a dokumentumot ugyancsak Varga Attila terjesztette elő, és az áll benne, hogy a Potom  GmbH kereste meg az önkormányzatot bérlakásépítés ügyében, a Soravia képviseletében. A közös beruházás célja, hogy környezetbarát, energiahatékony és modern lakások épüljenek a kerületben, amelyeket az önkormányzat „piacvédett” áron adhatna ki a kerületi lakosoknak. A képviselő-testületi ülésre készített előterjesztés első oldalán pedig az áll, hogy a beruházás az önkormányzat részéről költségvetési fedezetet nem igényel.

Mivel a dokumentumban szerepel egy olyan feltétel, hogy a Soravia csak hosszú távú önkormányzati bérleti szerződés esetén vállalja 100%-ban a beruházás finanszírozását, illetve nem szerepeltek a szándéknyilatkozatban konkrét pénzösszegek sem, ezt akár úgy is lehet olvasni, hogy mégsem leszögezhető, hogy Kispestnek valóban nem kerül majd pénzébe a beruházás.

Varga Attila ezzel kapcsolatban azonban felhívta a figyelmet, hogy a „költségvetési fedezetet nem igényel” nem az egész bérlakásépítési tervre vonatkozik, csak arra, hogy maga a szándéknyilatkozat nem rögzít az önkormányzat számára anyagi elköteleződést. Hozzátette, amúgyis csak a részletek kidolgozását követően fognak dönteni erről a projektről, amelyről akár még nemmel is dönthetnek. Emellett az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a két projekt nem összehasonlítható, megerősítve újra, hogy szeretnék folytatni a munkát az ULE-val is.

At ausztriai székhelyű, de magyar tulajdonban álló Potom GmbH-ben egyébként 15 százalékos részesedése van Dr. Balogh Ernő vállalkozónak, illetve 70 százaléka a Balogh tulajdonában álló B-Motép Kft.-nek. A B-Motépről pedig legutóbb 2012-ben lehetett olvasni a sajtóban, amikor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett hűtlen kezelés, sikkasztás és adócsalás gyanúja miatt, ugyanis megállapításuk szerint 580 millió forintos kár érhette a MÁV-ot a sikertelen, „kormányzati negyed” beruházással összefüggésben.

Ezt a projektet 2007-ben a Gyurcsány-kabinet indította, a kivitelezésről szóló közbeszerzési pályázat nyertese pedig a B-Motép Kft. és a Balo Kft. volt. Utóbbi szintén Balogh Ernő tulajdonában van, de annak idején résztulajdonosa volt az MSZP egykori alelnöke, Hámori Csaba is. Kispestnek pedig szintén MSZP-s polgármestere és több önkormányzati képviselője is van, ami akár kérdéseket is vethet fel arról, nem pártérdekek érvényesülnek-e a beruházással kapcsolatban. De minderre Varga Attila úgy reagált, a csoport kereste meg az önkormányzatot, nem a városvezetés kezdeményezett, de minden megkeresést azonos eljárással kezelnek.

Kerestük e-mailben a Potom GmbH-t is, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.